Circle of Friends

Opgroeien kan een hel zijn, maar meestal niet in films. In de kassakraker is doorgaans geen plaats voor depressies en zelfmoordneigingen. Veel fotogenieker zijn natuurlijk de eerste schreden op het liefdespad, de ruzies met bekrompen ouders en het lelijke eendje dat uiteindelijk in een zwaan zal veranderen. De Bildungsfilm Circle of Friends (1995) is er zo een waarin de seksuele ontwikkeling van een Iers meisje wordt omlijst met korengeel zonlicht en ruisende bomen.

Circle of Friends laat zich het beste bekijken als een equivalent van een sympathieke driestuiverroman. De adolescenten worden voorgesteld zoals volwassenen ze graag zien: onschuldig worstelend met hun uiterlijk en onzeker over de toekomst, die vast wat moois in petto heeft. Dit romantiseren van het tienerleven lijkt onvermijdelijk als je wat ouder wordt en de fantasiewerelden langzaam plaatsmaken voor de realiteit. Patrick Modiano beschrijft dat gevoel in zijn roman Uit Verre Vergetelheid, aan de hand van een oude pasfoto die de hoofdpersoon jaren later terugvindt: ,,Ik werd getroffen door de argeloosheid van onze gezichten. We boezemden vertrouwen in. En dat was geen verdienste van ons, behalve dan de verdienste die aan alle jonge mensen korte tijd wordt toegekend, als een vage belofte die nooit gehouden zal worden.''

Zo'n treurige noot is ver te bespeuren in Circle of Friends. De film draait om drie vriendinnen die uit hun benauwde jaren-vijftiggezin willen ontsnappen door te gaan studeren in Dublin. Hier krijgen ze les van een likkebaardende antropoloog die voortdurend het ongedwongen seksleven van de tieners op de Trobriand-eilanden aansnijdt. De struise Benny (krachtig gespeeld door Minnie Driver) wordt ondertussen zelf verliefd op de aanvoerder van het rugbyteam (Chris O'Donnell, die in hetzelfde jaar doorbrak in Batman Forever). Hij beantwoordt haar liefde eerder dan gebruikelijk is bij romantische films. Benny is niet echt knap, maar dat vindt hij niet erg. Belangrijker is dat hij zo eindeloos met haar kan praten. Deze perfecte liefde vraagt om een tegenslag, die dan ook wordt geleverd door het verraad van Benny's vriendin.

Een vage belofte, dat is Benny allerminst, want met die vreselijke kwalificatie, hoe waar die ook moge zijn, willen natuurlijk maar weinig mensen geconfronteerd worden. Soms zou je willen dat films de kijkers wat harder zouden aanpakken.

Circle of Friends (Pat O'Connor, 1995, Ierland), dinsdag, CANVAS, 22.45-0.25u.