CHOCOLA OP BORD EN IN BAD

`Philosophy' is de naam van de Britse firma die een vers geurgat in de markt heeft ontdekt. Omdat de geur van lekker eten verkoopt en we inmiddels aan shampoo en badschuim met een kruiden- of vruchtengeur gewend zijn heeft dit cosmeticabedrijf een collectie nieuwe badproducten op de markt gebracht die de naam The cookbook kreeg. Kleine flesjes gevuld met gekleurd badschuim dat ruikt naar pompoentaart, aardbeien yoghurt, caramel popcorn, kaneelcake, bosbessen muffin, bananen-notenbrood, sinaasappel sorbet of chocolate chip cookies. Op de flesjes staan de recepten afgedrukt van de gerechten waar ze naar zijn genoemd. Een komplete set kost 17 pond. Deze nieuwe etensluchtjestrend zet door. In Engeland kun je in Lush Shops het volgende kopen: chocolade-badolie, pepermunt-witte chocolade massage olie, gezichtsmasker dat naar versgebakken brood ruikt, shampoo met sla-, spinazie- en wortelsap om de haarwortels te voeden, honing-yoghurt zeep en aardbeien-gember lotion tegen cellulites. Mocht dat nog niet genoeg zijn, bij het postorder bedrijf Smelly Knickers van actrice Sadie Frost kun je ondergoed bestellen dat ook naar diverse wasbeurten naar vanille of honing blijft ruiken. Volgens Harold McGee, auteur van Over eten en drinken (uitgeverij Bert Bakker) bestaat er bij de mens wel degelijk gevaar voor geurverlies. Als we aan sterke geuren worden blootgesteld kan dit binnen enkele minuten tot een heftige aanpassing leiden die we afstomping noemen. Een recept voor een rijst-noten salade. Mét stukjes chocola. De bereiding: Kook de rijst in iets gezouten water gaar. Snijd de schoongemaakte venkelknollen in dunne reepjes. Bewaar het bladgroen voor de garnering. Hak de chocola in kleine stukjes. Rooster de hazelnoten in enkele druppels notenolie. Maak een vinaigrette van 4 delen olie en 1 deel azijn. Snijd de schil van de sinaasappel. Verwijder alle witte velletjes, Snijd de sinaasappel in plakken en gooi pitjes weg. Meng venkel, rijst, noten en chocola door elkaar. Verdeel het over 4 borden. Giet er vinaigrette over. Garneer met sinaasappelplakken en venkelgroen.

    • Anne Scheepmaker