Chaos bij intocht NAVO in Kosovo

De intocht van NAVO-troepen in Kosovo is dit weekeinde chaotisch verlopen. In de steden Priština en Prizren doodden NAVO-troepen drie Serviërs. Een Russische eenheid van tweehonderd man heeft zich verschanst op het Slatina-vliegveld bij Priština om de eis voor een Russische sector in Kosovo kracht bij te zetten.

Nadat de Russische eenheid vrijdagnacht onder luide bijval van Servische inwoners Priština binnentrok, begon zaterdagochtend `Operation Joint Guardian'. Duizenden NAVO-helikopters, tanks, pantserwagens en jeeps stroomden vanuit Macedonië en Albanië Kosovo binnen. Albanese inwoners onthaalden de troepen met gejuich en bloemen. De opmars kwam op sommige punten traag op gang omdat tunnels van explosieve ladingen ontdaan moesten worden. De Franse intocht werd gehinderd door mijnenvelden. Italiaanse troepen bereikten vanochtend de westelijke stad Pec.

Duizenden Servische burgers verlieten dit weekeinde Kosovo, met name in het zuiden en westen van de provincie. In Montenegro kwamen volgens de UNHCR bijna tienduizend Servische vluchtelingen binnen. Bij de grensplaats Rozaje, waar 15.000 Albanese vluchtelingen uit Kosovo bivakkeren, stond zondag een drie kilometer lange Servische stoet van auto`s, trucks en tractors.

In de zuidelijke stad Prizren verliep de intocht van Duitse troepen gisteren in een explosieve sfeer. Duizenden Albanese inwoners juichten de Duitsers toe. Er ontstonden problemen toen Joegoslavische troepen, met in hun kielzog Servische burgers, zich door het centrum van Prizren terugtrokken. Bij een dreigende botsing met de Albanezen vuurden de Duitsers een waarschuwingssalvo af. De chaos werd compleet toen twee Serviërs vanuit een gele Lada met kalasjnikovs het vuur openden op de Duitse troepen. Die beantwoordden het vuur. De chauffeur van de auto was op slag dood, de bijrijder raakte zwaar gewond en overleed later.

In Priština hadden de binnentrekkende Britse troepen gisteren veel te stellen met plunderende Serviërs en een Russische eenheid die zich op het vliegveld had verschanst. Slechts enkele honderden Albanese inwoners waagden zich gisteren op straat om de Britten feestelijk te onthalen. In buitenwijken van Priština werden Albanese huizen in brand gestoken. Britse troepen die polshoogte wilden nemen, werden tegengehouden.

Rond vijf uur schoten Britse paratroopers in het centrum van Priština de Serviër Veselin Jovovic neer. Volgens de Britse kapitein Andrew Reeds liep hij scheldend en schietend op een groep soldaten af die foto's aan het maken waren met Servische politie-officieren. Jovovic was op slag dood. Britse Challenger-tanks namen in de loop van de dag posities in op belangrijke kruispunten.

Canadese troepen bevestigden gisteren dat bij het dorp Dulje in Zuid-Kosovo twee Duitse journalisten van het weekblad Stern zijn omgekomen. Volker Krämer (56) en Gabriel Grüner (35) kwamen om toen hun auto door onbekenden onder vuur werd genomen. Een van de twee was op slag dood, de ander stierf later aan een buikwond. Het lichaam van een derde Duitse journalist, die werkte voor de tv-zender ZDF, is vanochtend in de buurt van Prizren gevonden.

Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK is op verschillende plaatsen in botsing gekomen met terugtrekkende Serviërs. Bij Suva Reka sloegen UÇK'ers twee Servische agenten dood. UÇK-troepen bezetten zaterdag het mijnstadje Belacevac. Bij Kacanik in Zuid-Kosovo stuitten Britse troepen op een vers massagraf.

Russische troepen onder leiding van generaal Viktor Zavarzin, de voormalige Russische ambassadeur bij de NAVO, bezetten zaterdag het vliegveld van Priština. Rusland zet met de verrassende opmars de eis voor een eigen sector in Kosovo kracht bij. NAVO-opperbevelhebber Clark deed de actie af als ,,een bizar voorval''. Zaterdag zei Clark dat het probleem door de militairen opgelost kon worden, gisteren stelde hij evenwel dat het een politiek probleem betrof. De Amerikaanse president Clinton en zijn Russische ambtsgenoot Jeltsin hebben gisteren telefonisch contact gehad. Jeltsin zou hebben beloofd dat Rusland geen nieuwe troepen aanvoert. De Britse minister van Defensie Robertson dreigde dat Rusland vrijdag bij de G8 in Keulen bot kan vangen als het kredieten verlangt. Overleg over de Russische rol in Kosovo leverde geen resultaat op. (AFP, AP, Reuters)