Brein achter `München' mag niet naar huis

Vertrekkend premier Netanyahu heeft gisteren Israels grenzen gesloten voor Abu Daoud, een van de Palestijnen achter de gijzeling van elf Israelische sportlieden tijdens de Olympische spelen in München in 1972 die in hun dood eindigde. Netanyahu scherpte daardoor de onder zijn bewind ontstane vertrouwenscrisis met het Palestijnse zelfbestuur aan. Diplomatieke spanning met Duitsland over deze `meesterterrorist' die voor vrede met Israel koos, is echter voorkomen.

Duitsland heeft via Interpol een internationaal arrestatiebevel tegen de Palestijn uitgevaardigd na de publicatie van zijn memoires waarin hij zich erop beroemde de overval in München te hebben gepland. Achter de schermen wordt intensief naar een oplossing gezocht om Abu Daoud alsnog uit Jordanië via Israel naar huis in Ramallah te laten terugkeren zonder hem door Israel te laten arresteren in afwachting van een uitleveringsprocedure. Abu Daoud heeft in Amman via de Israelische media laten weten zich tot het Hooggerechtshof in Jeruzalem te wenden om het besluit van Netanyahu nietig te laten verklaren. Volgens hem heeft Israel een streep achter zijn verleden gezet toen de regering-Peres in april 1996 besloot hem tot de Palestijnse gebieden toe te laten voor de stemming over het schrappen van anti-Israel paragrafen in het Palestijnse handvest. Sedertdien is hij ook in het bezit van een VIP-kaart, die hem het recht geeft ongehinderd tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever te reizen.

Tegen Ma'ariv zegt Abu Daoud vandaag dat hij geen opdracht heeft gegeven om de Israeliërs in München te vermoorden. ,,Als de Duitsers op het vliegveld (bij München) geen hinderlaag hadden opgezet, was niemand omgekomen''. In Ha'arets voegt hij daaraan toe dat het ,,ging om de vrijlating van onze kameraden''. Ook oppert hij de suggestie dat de Duitsers nu achter hem aanzitten om zich te kunnen ontrekken aan het uitkeren van schadeloosstelling aan de Israelische familieleden van de vermoorde sportlieden. ,,Ze (de Duitsers) willen bewijzen dat zij niet hebben geschoten''.

Abu Daoud legt vandaag uit dat het Israelische besluit hem niet toe te laten de fundamentalistische beweging Hamas in de kaart speelt doordat het falen van het Palestijnse Gezag om voor zijn mensen op te komen wordt blootgelegd. Als iedere Palestijn die iets met München te maken heeft gehad, wordt gedeporteerd, zou ook Yasser Arafat over de grens moeten worden gezet en blijft Israel zitten met Hamasleider Yassin, zei hij.