Blangé moet volleyballers weer leren winnen

Na twee nederlagen afgelopen weekeinde met 3-2 tegen Brazilië hebben de Nederlandse volleyballers vijf van hun zes wedstrijden in de World League verloren. Een magere score voor een olympisch kampioen. Het betekent dat Nederland zich vrijwel zeker niet plaatst voor de finalepoule van deze competitie en dat zou pas de derde keer in tien jaar zijn. Dus dachten vele aanwezigen gisteren in Rotterdam aan Peter Blangé, de spelverdeler die vorig jaar uit de ploeg werd gezet. Zou hij Nederland misschien weer kunnen laten winnen?

Bij bondscoach Toon Gerbrands was van enige bezorgdheid niets te bespeuren. De Haarlemmer bleef maar herhalen dat het ,,een kwestie van kiezen'' is geweest. Met andere woorden, het Europees kampioenschap in Wenen is dit seizoen belangrijker dan de World League, die slechts als voorbereiding geldt. Of was de zelfverzekerde houding van Gerbrands maar schijn? Hij bekende gistermiddag wel dat hij Blangé vorige week had gebeld. Hij bleef vaag over de inhoud van het onderhoud. ,,Het was een goed gesprek. Peter en ik hebben altijd goede gesprekken met elkaar.'' Volgens de coach was er nog niet over de rentree van Blangé gesproken, maar alleen over het verleden. ,,We zijn het gesprek begonnen met waar we vorig jaar geëindigd waren.''

Het uiteindelijk doel zal toch een terugkeer van Blangé zijn, want anders heeft het zoeken van contact geen nut. Gerbrands zei dat er binnenkort een tweede gesprek volgt. ,,Misschien zal het dan meer over de toekomst gaan.'' Ook Blangé was voorzichtig in zijn reactie, maar hij liet doorschemeren dat een rentree wat hem betreft tot de mogelijkheden behoort. Voorwaarde is dat zijn ploeggenoten zich er in kunnen vinden. ,,Er zullen de nodige plooien gladgestreken moeten worden, want er is destijds veel gebeurd'', aldus Blangé. ,,Ik wil weleens weten waarom ik een jaar geleden in het belang van het team ben weggestuurd en waarom ik nu in het belang van het team moet terugkomen.''

Blangé was gisteren bij de tweede wedstrijd tegen Brazilië aanwezig. Hij keek vanaf de vip-tribune in Ahoy' toe. Na afloop meldde hij zich aan de rand van het speelveld, waar hij hartelijk werd begroet door drie internationals. Een paar meter voor hem stond zijn opvolger Misha Latuhihin. De huidige spelverdeler zei niets af te weten van een gesprek van Gerbrands met Blangé of van het pleidooi dat aanvoerder Bas van de Goor hield voor de terugkeer van de veteraan. ,,Ik zal het Bas eens vragen'', verkondigde Latuhihin. Om later, bijna verontschuldigend, te roepen: ,,Ik betwijfel of Peter het tegen Brazilië beter had gedaan dan ik.''

Voor Latuhihin moet het een zware tegenvaller zijn als Blangé zich weer bij de selectie voegt. De Limburger dacht na jaren van geduldig wachten eindelijk definitief de eerste man te zijn. Hij wilde gisteren nog niet zeggen of hij eventueel bereid is weer een stap terug te doen. Met name voor Latuhihin, maar ook voor zijn ploeggenoten, doet Gerbrands er goed aan snel duidelijkheid te verschaffen. De eerste mogelijkheid om Blangé in te zetten, is het EK in september.

Het was sneu voor Latuhihin dat de discussie over Blangé weer in alle hevigheid oplaaide door de twee nederlagen tegen Brazilië. De donkere spelverdeler viel zaterdag en gisteren weinig te verwijten, hoewel hij weinig verrassends deed. De grote wisselvalligheid bij Nederland – met name aan het slot van de sets – was de schuld van anderen. Guido Görtzen, in de gouden olympische ploeg van '96 al basisspeler, maakte op cruciale momenten fouten, zoals zaterdag in de vijfde set. De Limburger lijkt er in de Japanse competitie niet beter op te zijn geworden. ,,Guido heeft elk jaar wat moeite om er in te komen'', zei aanvoerder Van de Goor. Gerbrands wilde echter van geen kritiek op Görtzen weten. ,,Hij was een van de beteren'', zei de coach. ,,Het gaat echt bijzonder goed met die man.''

De andere topscorer van Nederland, Richard Schuil, verstapte zich zaterdag in de derde set en moest de resterende zeven sets van het weekeinde vanaf de kant bekijken. Hij bleek een peesblessure aan zijn linkervoet te hebben. Al twee keer eerder, onder meer tijdens het laatste wereldkampioenschap in Japan, raakte Schuil zwaar gewond aan zijn rechterenkel. Zijn blessuregevoeligheid lijkt een probleem. Maar ook daarvan wilde Gerbrands niets weten. ,,Het is elke keer een ander soort blessure. Die dingen gebeuren in de sport.'' De reactie van Schuil zelf: ,,Ik ben niet blessuregevoelig. Het is gewoon pech.''

Toch is het handig om een goede vervanger voor Schuil achter de hand te hebben. Van de meest ideale man voor die positie, Olof van der Meulen, werd gisteren in Ahoy' toevallig officieel afscheid genomen. De Fries zag een rentree onder de huidige omstandigheden niet meer zitten. Dus werd Martijn Dieleman voor de leeuwen gegooid. Het 20-jarige talent krijgt niet de gelegenheid om zoals andere neo-internationals eerst lange tijd in het `trappelhok' – aan de kant bij de reserves – te wennen. Hij stond bij zijn debuut tegen Spanje al twee keer in de basis, kwam vorige week in Canada de falende Schuil vervangen en moest tegen Brazilië weer aan de bak. Dieleman, die het image van een lastige jongen heeft, deed dat met verve en maakte een hoop punten. De nieuweling was nog wel wisselvallig in zijn acties.

Ook positief was het optreden van Bas van de Goor. De aanvoerder was er tegen Brazilië voor het eerst bij in dit interlandseizoen, maar dat was hem nauwelijks aan te zien. Hij speelde sterk en zijn aanwezigheid deed de ploeg zichtbaar goed. Toch had Van de Goor het gisteren na afloop vooral over een fout die hij in de vijfde set maakte. De Brazilianen wisten met een bovenhandse bal in het achterveld te scoren. Het bleek een cruciaal punt. ,,Dat mag niet gebeuren'', besefte Van de Goor. ,,Kleuterklas-niveau.''