Apotheker beschuldigt Van Aartsen

Oud-minister van Landbouw Apotheker (D66) verwijt zijn voorganger Van Aartsen (VVD) een alternatief voor de varkenswet te hebben gefrustreerd, omdat hij het invoeren ervan zou hebben ervaren als gezichtsverlies.

Apotheker zei dit gisteren in het tv-programma Buitenhof. Apotheker trad vorige week maandag af als minister omdat er, naar hij zei, binnen het kabinet ,,onvoldoende politiek draagvlak was voor mijn alternatieve varkensplan''.

Apotheker zei dat het beter was geweest een VVD'er op de post Landbouw te hebben. Hij erkende dat hij misschien wat meer ,,politiek massagewerk'' had moeten verrichten om draagvlak binnen het kabinet te creëren.

De oud-minister bleek teleurgesteld over de reactie van premier Kok op zijn aftreden. ,,Misschien werd het hem wel allemaal wat te veel'', zei Kok. ,,Misschien werd het de premier ook allemaal wel wat te veel'', reageerde Apotheker. Hij vond het een ,,zware'' kwalificatie van Kok. ,,Ik heb als burgemeester nooit zo aftredende wethouders toegesproken.'' Voor hij minister werd was Apotheker burgemeester van Leeuwarden.

De varkenswet van de hand van Van Aartsen, momenteel minister van Buitenlandse Zaken, is ,,immoreel'', vindt de oud-minister. Varkensboeren zouden hun veestapel gedwongen moeten inkrimpen zonder een schadevergoeding te ontvangen. ,,We hebben nog nooit een economische sector gesaneerd zonder schadevergoeding.'' Minister Van Aartsen was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar op de uitspraken van zijn opvolger op Landbouw.

Apotheker was verbaasd over de uitspraak van Kok, afgelopen vrijdag, dat er ,,met de kennis van nu'' vast te stellen is dat de wet niet helemaal deugt. Volgens Apotheker zijn er geen nieuwe argumenten op tafel gekomen. Nadenken over een nieuwe varkenswet had ,,veel eerder moeten gebeuren''. Kok deed zijn uitlatingen na de uitspraak in hoger beroep tegen de varkenswet afgelopen donderdag. De rechter schortte belangrijke delen van de wet op in afwachting van de bodemprocedure.