Akkoord over eurozone bij G-7

De ministers van Financiën van de G-7, de zeven belangrijkste industrielanden, zijn het zaterdag eens geworden over de vertegenwoordiging van de eurozone bij hun vergaderingen. Europa krijgt daardoor, afhankelijk van het onderwerp, meer inspraak.

De Verenigde Staten en de EU waren het lange tijd oneens over extra vertegenwoordiging van de eurozone in de G-7. Brussel eiste meer inspraak, onder meer voor de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB). Deze instellingen zouden permanent vertegenwoordigd moeten zijn bij het overleg van de grote industrielanden. Washington vreesde voor Europese overheersing in de G-7.

Het bereikte compromis behelst dat de president van de ECB (nu Wim Duisenberg) en de voorzitter van de eurozone bij de G-7 mogen aanschuiven als er monetaire zaken en wereldeconomie op de agenda staan. De Franse, Britse en Italiaanse bankpresidenten zijn dan niet welkom, wat tot op heden gebruikelijk was. De Europese Commissie mag aan de G-7 deelnemen als over speciale onderwerpen wordt gesproken, zoals bijvoorbeeld hulp aan Rusland. De bankpresidenten van de drie Europese G-7-landen mogen dan ook weer meepraten. Dat geldt niet voor Duisenberg. (ANP)