Zestig jaar gezelligheid

Op 22 juni 1939 verscheen in de Haagsche Courant dit double-dummy probleem (5e blad, pagina 2):

noord

♠ 9 7 6 3

♡ -

♦ 7 2

♣ 5 3

West

Oost

♠ -

♠ -

♡ H 5

♡ V 7 6 3

♦ B 10 6

♦ V 3

♣ H 9 8

♣ B 4

Zuid

♠ -

♡ A 10 9 4

♦ H 8

♣ A 7

De opdracht luidt: zuid aan slag moet, met schoppen als troef, alle slagen maken tegen elke goede verdediging. De oplossing vindt u aan het eind van dit stuk.

De rubriek ter grootte van een kwartpagina geeft wel aan hoe sterk bridge toen leefde in de residentie. Twee dagen voor de verschijning van het probleem, werd VIVA opgericht. Deze Haagse bridgevereniging bestaat nog steeds en viert deze maand zijn zestigjarig bestaan. Eigenlijk bestond Voor Ieder Vol Afwisseling (hoe verzin je het!) al langer. In 1939 sloot de club zich aan bij de Nederlandse Bridge Bond. Daarvoor was het een soort gezelligheidsvereniging met allerhande activiteiten: toneel, dammen, schaken en kaarten. Dat element van gezelligheid is nog steeds kenmerkend voor de club, die in zekere zin te beschouwen is als een studentensociëteit in een plaats zonder academische traditie.

Ondanks die gezelligheid staat VIVA niet bekend als een club van kneusjes. De Meesterklasse werd nooit gehaald, maar wel een aantal keren de afdeling daar pal onder. Tegenwoordig zijn een aantal spelers lid die tot de landelijke top behoren. Een van hen is Joop Meijs (lid van de technische commissie van VIVA). Meijs werd afgelopen seizoen, uitkomend voor DBC uit Delft, derde in de butlerranglijst van de Meesterklasse. Dit jaar zal de Hagenaar terug te vinden zijn bij VIVA in de tweede divisie. Sportief gezien een fikse stap terug, maar Meijs wil heel graag VIVA naar een hoger plan tillen. Typerend voor de aantrekkingskracht van de club. Hier een mooi spel van Joop Meijs. Het deed zich vorige maand voor in de prominentendrive, voorafgaande aan de ArboNed Team Cup.

Oost gever

Noord

OW kw.

♠ H 9 7

♡ A 9 8 7 2

♦ V

♣ V 10 3 2

West

Oost

♠ A 3

♠ V B 8 6 5 2

♡ H 10

♡ B 6 5 3

♦ A B 10 6 3 2

♦ 9 5

♣ B 8 4

♣ 6

Zuid

♠ 10 4

♡ V 4

♦ H 8 7 4

♣ A H 9 7 5

West

Noord

Oost

Zuid

Seldenrijk

Meijs

2♠

pas

pas

3♡

pas

3SA

pas

pas

pas

Na de vederlichte zwakke twee van oost, kwam Joop Meijs als zuid in 3SA terecht. Tegen dit messcherpe contract kwam west uit met ♠A. Meijs nam de nagespeelde schoppen met de heer en telde zijn slagen. Voorlopig kwam hij in de buurt van acht: vijf in klaveren, één in schoppen, één in harten en een te ontwikkelen ruiten; en dan mocht ♦A niet bij oost zitten. Zei de grote Edgar Kaplan niet eens: als er acht slagen zijn, is er ook een negende? In gedachte die uitspraak ging Meijs aan het werk. Hij incasseerde eerst alle klaveren. West liet twee ruiten varen en dummy een harten. Nu speelde de leider ruiten naar de vrouw. West, die met het aas nam, wilde geen harten onder zijn heer vandaan spelen. Hij vervolgde met een kleine ruiten. Zuid nam ♦9 met de heer en speelde weer ruiten voor west. Deze kon nog een hoge ruiten meenemen, maar moest vervolgens van ♡H afkomen, zodat ♡V de negende slag werd. Ook als west ♦V niet meteen zou nemen wordt het contract gemaakt. De leider zit dan op tafel en speelt simpel ♡A en harten na. West, aan slag met ♡H, heeft alleen nog maar ruitens over en moet toestaan dat de leider ♦H als negende slag binnenkrijgt.

De oplossing van het probleem. Zuid begint met een kleine harten in noord te troeven en gaat door met een troef. Oost, die geen harten mag loslaten omdat zuid anders die kleur kan hoogtroeven, moet een ruiten of een klaveren weggooien. Stel dat hij zich ontdoet van een klaveren, dan doet zuid dat ook en houdt hij een entrée-vork in ruiten. Zou oost een ruiten hebben bijgespeeld, dan had zuid op analoge wijze gevolgd met ruiten en een entrée-vork in klaveren aangehouden. In de derde slag speelt zuid klaveren naar het aas en in de vierde slag ♡A. In noord verdwijnt een ruiten. In de vijfde slag troeft zuid een harten in noord. Dit is de situatie:

Noord

♠ 9

♡ -

♦ 7

♣ 5

West

Oost

♠ -

♠ -

♡ -

♡ V

♦ B 10

♦ V 3

♣ H

♣ -

Zuid

♠ -

♡ 10

♦ H 8

♣ -

Noord is aan slag en speelt ♠9. Oost is eerst in dwang; hij moet ♡V vasthouden, dus gooit hij een ruiten af. Zuid volgt met ♡10. Nu is west in dwang. Hij moet zijn ruiten bezet houden en dus ♣H weggooien. Zo wordt ♣5 hoog.

    • Jan van Cleeff