Voorzichtig optimisme over economie

De vooruitzichten voor onze economie zijn wat zonniger dan enige maanden geleden. In een interne notitie van het ministerie van Economische Zaken staat dat de raming van de economische groei dit jaar ,,mogelijk'' kan worden opgetrokken van 2 procent naar 2,25 procent.

Het kabinet beraadt zich volgende week over het bijstellen van de rijksbegroting voor dit jaar en begint dan met de voorbereiding van de begroting voor volgend jaar. In de EZ-notitie is sprake van hogere aardgasbaten door een hogere dollarkoers en betere olieprijzen. Ook heeft het CBS inmiddels een groei van de economie vastgesteld van 3 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, en dat is boven de verwachtingen. De inflatie zou hoger kunnen uitpakken dan voorspeld. Het Centraal Planbureau (CPB) ging eerder uit van 1,25 procent, maar inmiddels is de organisatie van de belangrijkste industrielanden OESO gekomen met een prognose van 1,9 procent. Al met al kan dit erop duiden dat het financieringstekort dit jaar lager zal uitvallen dan de 1,7 procent, die het CPB eerder voorspelde. (ANP)