Vertraging Betuwelijn

Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) heeft het besluit over het tracé van de noordtak van de Betuwelijn uitgesteld wegens de grote hoeveelheid protestreacties. Ze was van plan eind juni de knoop door te hakken. Dat wordt nu op z'n vroegst september.

Het ministerie is overspoeld met 14.000 – veelal uitvoerige – inspraakreacties van mensen die tegen de door Netelenbos voorgestelde varianten voor de noordtak zijn. Haar ambtenaren moeten eerst alle reacties beantwoorden. ,,Dat vergt meer tijd dan was gepland'', zo liet de minister de Tweede Kamer gisteren weten.

Het hoofdtraject van de Betuwelijn, die in 2005 klaar moet zijn, loopt van de Rotterdamse haven naar de Duitse grens. Bij Elst (vlakbij Arnhem) komt een aftakking die via Oldenzaal naar Duitsland voert, de noordtak. Aanleg van de goederenspoorlijn zal grote gevolgen hebben voor dorpen en natuur, ongeacht de gekozen variant.

Met Duitsland is afgesproken dat de noordtak er zo snel mogelijk komt. Bonn heeft al laten weten contractbreuk niet te zullen aanvaarden. (ANP)