STE: betere bescherming beleggers

Particuliere beleggers moeten beter voorgelicht worden over risico's die ze lopen en beter beschermd worden tegen misleiding. Prospectussen bij emissies en beursgang moeten in helder Nederlands worden geschreven.

Dat zei mr. A. Docters van Leeuwen gisteren op een symposium van de Open Universiteit in Breda tijdens een eerste openbare optreden sinds zijn voordracht als voorzitter van de Stichting Toezicht Effectenverkeer.

Net als op het etiket van een potje jam moet staan wat er in zit, vindt Docters, moeten ook de tientallen verschillende `gemengde' beleggeningsconstructies binnenkort duidelijk maken welk deel van de inleg wordt gebruikt voor beleggingen, voor verzekeringen of rente. Ook de berekening van het verwachte rendement en de waarschuwing voor het neerwaartse risico moet eenduidiger. Hij kondigde aan dat minister Zalm van Financiën binnenkort met een nota komt over de bescherming van consumenten op de beurs.

Docters wees op het fors toegenomen aantal particulieren dat rechtstreeks in aandelen belegt, zonder de omweg van pensioenfonds of beleggingsfonds. Voor alle deelnemers moeten gelijke regels gelden. ,,Anders kan tante Truus uit Scheemda niet meer meedoen.''

Vandaar dat bijvoorbeeld adviezen van invloedrijke analisten voortaan als een soort `koersgevoelige informatie' worden beschouwd. De gebruikelijke procedure dat eerst de grote klanten en pas een paar uur later via de persbureaus ook de gewone beleggers van zo'n advies op de hoogte werden gesteld, is voortaan verboden. ,,Zo'n goeroe mag best een goed idee hebben, maar dan moet hij kiezen: of alleen de klantenkring of meteen een openbaar advies.''

Hij vroeg zijn gehoor of het ook was voorbereid op het `zwartste scenario', een beurs met aanhoudend dalende koersen. Als u in derivaten zit, kan uw kredietwaardigheid verdwijnen en kan u uw verplichtingen misschien niet meer nakomen, waarschuwde hij.

Hoe naïef het grote publiek kan zijn, werd hem vorige week duidelijk. Zijn Australische collega vertelde dat hij ieder jaar op 1 april een nieuwe beleggingsconstructie bekendmaakt. Vorig jaar voor investeren in de `gaap', een kruising tussen schaap en geit. Dit jaar in stroken lucht boven de grond, interessant wegens de uitbreiding van een nabijgelegen vliegveld. Het liep beide keren storm. ,,Een pro-actieve manier om het publiek te bereiken'', zei Docters. ,,Daar zou ik ook wel zin in hebben. Al weet ik niet of het wel past in ons poldermodel.''