Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer een gesprek met de opgestapte landbouwminister Hayo Apotheker (D66) over de motieven van zijn aftreden en de problemen bij de uitvoering van de varkenswet. Ned.3, 12.05-13.03u.

Europese verkiezingen. De uitslagen van de verkiezingen voor het Europees Parlement. De Nederlandse uitslag wordt om 22.00 uur bekend gemaakt in een extra Journaal op Ned.2. Later op de avond uitslagen uit de belangrijkste landen, commentaren en de samenstelling van het nieuwe Europees Parlement. Tevens schakelingen naar het Europees verkiezingscentrum in Brussel. Ook is er aandacht voor de uitslag van de Belgische parlementsverkiezingen. Ned.2, 22.00-22.10u. & Ned.1, 23.19-0.25u. Verder: VRT, 19.25-22.35u.; ZDF, 20.55-23.35u.; BBC World, 22.00-2.00u. en BBC2, 22.30-3.00u.

Lopende zaken. Portret van de redactie van De West, de oudste krant van Suriname en een gesprek met met Jules Wijdenbosch over waarom hij weigert te vertrekken. Verder dreigt er opnieuw een aanslag op de vergoedingen van de sociale advocatuur. Ned.3, 22.05-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Dawn Upshaw. Franse documentaire over de Amerikaanse zangeres Dawn Upshaw. Deze `coming star' zingt met evenveel gemak als perfectie musical-liederen van Vernon Duke als vocaal werk van Ravel en Peter Sellars. We zien haar aan het werk in repetities en uitvoeringen. Ned.3, 11.00-12.00u.

The battle over Citizen Kane. Herhaling uit 1996 van de documentaire over de strijd tussen Orson Welles en de krantenmagnaat William Randolph Hearst over de film Citizen Kane uit 1941. Hearst, op wie de film was gebaseerd, deed er alles aan om de vertoning van de film tegen te houden en Welles het werken onmogelijk te maken. Voor meer dan twintig jaar verdween de film in de vergetelheid. Ned.3, 15.11-17.00u.

Close-up. Derde van een vierdelige serie over architectuur geeft een indruk van de facelift die Den Haag op dit moment ondergaat. Ned.1, 18.32-19.29u.

Dolfijnen. Avondvullend programma met films over dolfijnen waarin het dier in al zijn aspecten wordt getoond. Over o.a. de relatie met vissers in Mauritanië, de dofijnenkolonie bij het eiland Fernando de Noronha in de Atlantische Oceaan en het moorddadige karakter van het dier. NGC, 19.00-24.00u.

DNW - rooksignalen uit de nieuwe wereld. Lange-termijnweersvoorspellingen zijn business geworden. Vroeger had je de Enkhuizer Almanak, tegenwoordig worden ingewikkelde rekenmodellen door computers gejaagd om te proberen greep te krijgen op het weer van de toekomst. Maar het weerbericht voor de volgende dag lijkt er niet betrouwbaarder op te worden. Ned.3, 21.10-22.05u.

PRAATPROGRAMMA

BV de wereld. O.a. praat president van de Wereldbank James Wolfensohn over de 155 miljoen dollar financiële steun aan Georgië. Ned.1, 14.06-14.56u.

Noorderlicht. Gesprek uit het Teyler's Museum in Haarlem met de Amerikaanse emeritus-hoogleraar astrofysica Mayo Greenberg die zich al enkele decennia bezighoudt met de vraag waar het leven op aarde vandaan komt. Hij heeft experimenteel aangetoond dat het mogelijk is dat er in de ruimte spontaan organische moleculen ontstaan, die de bouwstenen vormen van DNA. Ned.3, 20.00-20.35u.

Edward and Sophie - the Royal Wedding Interview. Prince Edward en Sophie Rhys-Jones praten over hun huwelijk op 19 juni. BBC1, 21.20-21.50u.

De tafel van Pam. Kritisch cultureel gesprek in aanwezigheid van schrijver Hans Warren over het veertiende deel van zijn Geheim dagboek. Ook aanwezig zijn vriend Mario Molegraaf. Verder hoogleraar politiestudies dr. C.D. van der Vijver over het rapport Kalsbeek – het vervolg op de IRT-beerput – en professor R. Boonzajer Flaes over de Cultuurnota van staatssecretaris Van der Ploeg. Net5, 22.45-23.50u.

AMUSEMENT

Ook dat nog extra. Terugblik op de meest opvallende onderwerpen uit het afgelopen seizoen waarin de burger door bedrijven en overheid vaak met een kluitje het riet wordt ingestuurd. Ned.1, 20.15-20.50u.

FILM

Meatballs (Ivan Reitman, 1979, Canada). Bill Murray speelt hoofdrol in tienerkomedie over Amerikaans zomerkamp. Kreeg enkele vervolgen. SBS6, 9.30-11.05u., onderbroken door reclame.

Mountain Family Robinson (John Cotter, 1979, VS). Overbodig voortborduursel op eerdere Wilderness Family-films. RTL4, 12.20-14.05u., met reclame.

Essaïde (Mohamed Zran, 1996, Tunesië). Tunesisch drama belicht sociale spanningen tussen verwesterde centrum van Tunis en de verpauperde buitenwijk Essaïde. Kunstschilder raakt erdoor gefascineerd. Ned.3, 13.03-14.40u.

The Goonies (Richard Donner, 1985, VS). Door Spielberg geproduceerd avontuur wordt verzwolgen door eigen overdaad. Heterogeen gezelschap schatgravertjes ontmoet groezelige mafiosi, een gestorven roverhoofdman en een afschuwwekkende vleesklomp die van oude Hollywoodfilms en chocola houdt. RTL4, 14.05-16.00u., onderbroken door reclame.

The House on Carroll Street (Peter Yates, 1988, VS). Romantische thriller waarvoor scenarist Walter Bernstein, na The Front (1976), andermaal putte uit zijn eigen ervaringen met het McCarthyisme. Heksenjacht in het New York van 1951 vormt willekeurige achtergrond voor rammelend scenario waarin Kelly McGillis op het spoor komt van een, in de hoogste politieke kringen bekende praktijk om nazi-misdadigers onder valse joodse namen Amerika binnen te smokkelen. Met Jeff Daniels als verliefde FBI-agent. SBS6, 14.30-16.10u., met reclame.

The River Wild (Curtis Hanson, 1994, VS). Aanwezigheid van Meryl Streep is extra troef van bekwame actiethriller. Voortvluchtige boeven dwingen haar tijdens wild-watertocht de moeilijkste stroomversnellingen te nemen. Vette moraal over de waarde van het gezin en een cruciale rol voor de Amerikaanse Gebarentaal. BBC1, 19.35-21.20u.

Voyage to the Bottom of the Sea (Irwin Allen, 1961, VS). Kinderlijk sf-avontuur over onderzeeër o.l.v. kapitein Walter Pidgeon. Leidde tot een televisieserie. Fox, 20.10-22.05u., met reclame.

. Clueless (Amy Heckerling, 1995, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

. Clear and Present Danger (Philip Noyce, 1994, VS). Na Patriot Games de tweede verfilming van een boek van Tom Clancy waarin Harrison Ford de rol speelt van CIA-agent Jack Ryan. Uitstekend gemaakte actiethriller betreft de strijd tegen Colombiaanse drugsbaronnen. Ook met Willem Dafoe, Anne Archer. BBC1, 23.05-1.20u.

The Gun in Betty Lou's Handbag (Allan Moyle, 1992, VS). Zachtmoedige, semi-feministische thrillerkomedie. Anonieme bibliothecaresse uit de provincie (Penelope Ann Miller) beweert een moord gepleegd te hebben en wordt lokale beroemdheid annex zelfstandige vrouw. ARD, 2.00-3.25u.

P'Tang, Yang, Kipperbang (Michael Apted, 1982, Engeland). Romantische tienernostalgie over kalverliefde van verlegen jongen in het na-oorlogse Engeland. Maandag, RTL4, 13.30-15.05u., onderbroken door reclame.

Girls! Girls! Girls! (Norman Taurog, 1962, VS). Lichtgewicht vehikel voor Elvis Presley. Hij kan maar geen keuze maken uit verzameling dames. Maandag, SBS6, 14.25-16.10u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

Kim (Victor Saville, 1950, VS). ARD, 15.05-16.55u.