Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Uitgebreide reportage over het binnentrekken van de NAVO-vredesmacht in Kosovo. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Het geheim van de piramides. Hoe oud zijn de piramides eigenlijk en kreeg de sfinx al vóór de zondvloed een nieuw hoofd van de farao's? Over de traditionele egyptologie en de geschiedenis van de menselijke beschaving. Canvas, 23.30-0.25u.

PRAATPROGRAMMA

Woord tegen woord. Het Belgische verkiezingsdebat met de kopstukken van de zes grote partijen. Canvas, 20.30-21.30u.

AMUSEMENT

Trooping the colour. Live verslag van de militaire parade ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Elizabeth. 's Avonds op BBC2 een herhaling van de hoogtepunten. BBC1, 11.35-13.20u. en BBC2, 19.45-21.00u.

MUZIEK

Cardiff Singer of the World. Rechtstreeks uit St David's Hall in Cardiff de finale waarin vijf operazangers en -zangeressen het tegen elkaar opnemen. Simultaan te beluisteren op BBC Radio 3. BBC2, 21.00-23.50u.

KUNST

Het uur van de wolf: Joep van Lieshout. Herhaling uit maart van dit jaar van het portret van de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout die met zijn werk irritaties en weerstand oproept, verwarring schept en critici in beroering brengt. Hij houdt er een zelfstandig atelier op na met tien medewerkers, zonder subsidies. Vooraanstaande musea kopen zijn werk en architect Rem Koolhaas werkt met hem samen. Ned.3, 15.07-16.00u.

Kunst... omdat het moet. Portret uit 1978 van de afgelopen dinsdag op 65-jarige leeftijd overleden architect Piet Blom – bekend van de kubus- en paalwoningen – die net als zijn leermeester Aldo van Eijck, bouwen en wonen trachtte te verenigen. Ned.2, 0.30-1.22u.

FILM

Lost in Yonkers (Martha Coolidge, 1993, VS). Melodramatische `coming of age'-komedie van Coolidge naar gelijknamig stuk van Neil Simon. Twee halfweesjes worden, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, ondergebracht bij hun harteloze grootmoeder Irene Worth in New York. Met Mercedes Ruhl als frivole tante Bella. SBS6, 12.55-14.50u., onderbroken door reclame.

Happy-End am Wörthersee (Hans Hollmann, 1964, Oostenrijk). Blijspel over twee Berlijnse kinderen op vakantie. ARD, 13.35-15.00u.

Quick Change (Howard Franklin & Bill Murray, 1990, VS). Melige komedie hekelt New-Yorkse grotestads-hel, waar taxichauffeurs onverstaanbaar zijn en achter elke deur een clubje zware criminelen vergadert. Bankrovers Bill Murray, Geena Davis en Randy Quaid proberen vergeefs deze stad te ontvluchten. Veronica, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Nick of Time (John Badham, 1995, VS). Johnny Depp moet binnen anderhalf uur een moord plegen om te voorkomen dat zijn gekidnapte dochtertje door Christopher Walken wordt gedood. Originele en beklemmende thriller draait zichzelf gaandegweg kolderiek de nek om. Ook met Marsha Mason. SBS6, 20.50-22.30u., onderbroken door reclame.

The War at Home (Emilio Estevez, 1996, VS). Amerikaans psychologische drama over soldaat Jeremy Collier die net terug is van een missie in Vietnam. Thuis heeft niemand begrip voor zijn verhalen over angst en twijfel die hij aan het front heeft moeten doorstaan. Met Kathy Bates, Martin Sheen, Kimberly Williams e.a. VRT, 21.20-23.34u.

Death Hunt (Peter Hunt, 1981, VS). Actiefilm met Charles Bronson als vreedzame pelsjager die in de Canadese bergen van 1931 doelwit wordt van klopjacht door gedegenereerde bergbewoners onder leiding van Lee Marvin. Net5, 22.00-23.40u., onderbroken door reclame.

Conan, the Barbarian (John Milius, 1981, VS). Reactionaire spektakelfilm van ouderwetse allure creëert een tijdperk dat zowel de prehistorie als de middeleeuwen lijkt te beslaan. Arnold Schwarzenegger als onoverwinnelijke supermens trekt ten strijde tegen tovenaar-goeroe die volgelingen ophitst tot massahysterie en zelfmoord. SBS6, 22.30-0.45u., onderbroken door reclame.

. The Accused (Jonathan Kaplan, 1988, VS). Intelligente `publieksfilm' legt educatief verantwoord uit dat een vrouw nooit om seksueel misbruik kan vragen. Jodie Foster kreeg een Oscar voor haar genuanceerde rol van vermeend onbetrouwbare workingclass bimbo wier groepsverkrachting aan de kaak wordt gesteld door openbare aanklaagster Kelly McGillis. Ned.1, 22.38-0.24u.

. Insomnia (Erik Skjoldbjaerg, 1997, Noorwegen). In het buitenland geprezen en met de gebroeders Coen vergeleken speelfilmdebuut van in Londen opgeleide Noor. Zweedse acteur Stellan Skarsgard (Breaking the Waves, Amistad) speelt hoofdrol van getroubleerde rechercheur op onderzoek in het noorden van Noorwegen. VRT, 24.00-1.32u.

Doctor in Glover (Ralph Thomas, 1965, VS). Zesde aflevering in reeks dokterskomedies waaraan aanvankelijk Dirk Bogarde zijn medewerking verleende. BBC1, 0.30-2.10u.

Auf Engel schiesst man nicht (Rolf Thiele, 1960, West-Duitsland). Misdaadkomedie. Non dwarsboomt drietal inbrekers. ZDF, 0.40-2.15u., zwart-wit.

Midnight Crossing (Roger Holzberg, 1988, VS). Faye Dunaway is de blinde vrouw van overspelige Daniel J. Travanti die in Caribisch gebied naar verborgen schat speurt. Vervelend soap-avontuur. SBS6, 0.45-2.30u., onderbroken door reclame.

. Diva (Jean-Jacques Beineix, 1982, Frankrijk). Debuut van latere regisseur van Betty Blue is thriller vol visuele idealen van de jaren tachtig (peperdure hi-fi-installaties in lege, door neoromantici bewoonde fabrieksruimten).

Thrillervorm is voorwendsel om iets te vertellen over de uniciteit van schoonheid: jonge postbode vereert zwarte sopraan en legt in het geheim haar stem vast, die vervolgens bijna gestolen wordt door bootleggers uit Taiwan. Met Frédéric Andrei. BBC2, 0.50-2.45u.

Carnival Story (Kurt Neumann, 1954, VS/West-Duitsland). Zwaarwichtig circusdrama. Twee mannen verliefd op dezelfde trapezewerkster (Anne Baxter). Zelfde gegeven werd twee jaar later beter verfilmd tot Trapeze (met Tony Curtis, Burt Lancaster en Gina Lollobrigida). SBS6, 2.30-7.00u., voortdurende herhaling, onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

Desvío al Paraíso / Shortcut to Paradise (Gerardo Herrero, 1994, Spanje/Puerto Rico). ZDF, 23.00-0.35u.; Breakheart Pass (Tom Gries, 1976, VS). ARD, 0.55-2.25u.; Une étrange affaire (Pierre Granier-Deferre, 1981, Frankrijk). ZDF, 2.15-3.50u., zwart-wit; House of Dark Shadows (Dan Curtis, 1970, VS). ARD, 2.25-4.00u.; House of Numbers (Russell Rouse, 1957, VS). ARD, 4.00-5.30u., zw.