Scheepswerf RDM verdubbelt de omzet

Scheepswerf RDM heeft in 1998 een omzet gemaakt van 501 miljoen gulden, twee keer zo veel als in 1997. De winst voor belasting is gestegen van 14,4 naar 46,7 miljoen gulden.

De snelle groei van de omzet wordt grotendeels veroorzaakt door aankopen in 1998. Het RDM-concern, dat in handen is van ondernemer J. van den Nieuwenhuizen, kocht in dat jaar voor 250 miljoen gulden Wilton Fijenoord Holding, het Brabantse SP Aerospace en de Amerikaanse helicopterfabricant MD Helicopters. RDM bouwt onder andere onderzeeërs, schepen, tanks, helicopters en zeppelins.

Uit de woorden van Van den Nieuwenhuijzen tijdens de presentatie van de jaarcijfers gisteren bleek dat de verwachtingen bij RDM hooggespannen zijn. Bedrijfsonderdeel RDM-submarines heeft uitzicht op een order voor twee Moray-onderzeeboten. Voor het eind van dit jaar verwacht de onderneming hierover met een nog onbekende opdrachtgever een intentieverklaring te tekenen. RDM verwacht voor de komende jaren een vraag naar 100 tot 150 onderzeeboten. De werf mikt op 20 procent van die markt. De nieuwe aanwinst SP-aerospace, dat onder andere vliegtuigonderdelen maakt, gaat naar verwachting het landingsgestel van de nieuwe Amerikaanse straaljager Joint Strike Fighter bouwen.

Dieptepunt van 1998 was het failliet van Fijenoord-dochter Verolme Heusden. Ondanks de mooie beloften bij de overname bleek de noodlijdende scheepswerf, door de extreem lage prijzen van de werfen in Azië, niet meer te redden. ,,Buitengewoon wrang,'' benoemde Van den Nieuwenhuijsen gisteren zijn eerste bankroet. De directie van Wilton Fijenoord maakte gisteren bekend dat een schikking heeft getroffen met de curatoren van het failliete Verolme Heusden.