`Scheelt toch ehhh... bijna 100 franc'

Taxfree shoppen voordat je in het vliegtuig stapt. Van de Europese Commissie mag het straks niet meer. Maar de winkeliers van Schiphol laten zich zo'n mooie asset niet ontnemen. Vanaf 1 juli passen ze het verschil zelf bij. Een potje crème caviar luxe pour le visage van La Prairie blíjft 499 gulden.

Een roomwit kartonnen doosje, versierd met lichtgroene, zachtrode en gouden biesjes. Op het deksel een plaatje van een jongen die knielt voor een meisje in een empire-jurk. Binnenin tien sigaren van het type Churchill. Ze kosten 24 gulden per stuk.

,,Romeo en Juliette'', zegt de Française die ernaar staat te kijken tegen haar dochtertje. ,,Zullen we die voor opa meebrengen?''

,,Of die'', zegt het meisje. Ze wijst naar een doosje Macanuda Hampton Court, een plankje lager in de vitrine. ,,Die is ook prachtig.''

Ze loopt op zwarte lakschoentjes, haar rokje heeft aan de onderkant drie stroken. Haar moeder is klein en slank en praat aan één stuk door. ,,Jean!'', roept ze naar de man die een paar meter achter haar staat te wachten. ,,Jean, 98 gulden, hoeveel franc is dat?''

,,We doen het niet'', zegt Jean. ,,We kopen geen sigaren.''

,,Maar opa is járig'', zegt het meisje. ,,Voor opa Nancy hebben we ook sigaren gekocht.''

,,Ze zijn te duur'', zegt Jean. ,,Ik ga geen dure sigaren kopen alleen maar omdat ik er korting op krijg.''

,,Zet die whisky van jou dan terug'', zegt de Française. ,,Als jij die whisky koopt, dan koop ik ook nog even nieuwe crème.''

,,Ik wil parfum'', roept het meisje. ,,Mama, mag ik parfum? Ik heb nog nooit parfum gehad, mama.''

,,Nee nee nee'', roept Jean. ,,We doen het niet.''

,,Bon'', zegt de Française. ,,Dan doen we de sigaren.''

Romeo en Juliette, 25 petit corona's, 216 gulden. Zonder taxfree: 248 gulden.

De Française: ,,Scheelt toch ehhh... bijna 100 franc.''

De mooiste winkels zijn in Lounge West, tussen de pieren F en G, vanwaar de meeste intercontinentale vluchten vertrekken. Die winkels zijn zoals de veertien See Buy Fly-concessionarissen van Schiphol ze willen hebben: ruim, overzichtelijk, met een rustige, niet goedkope, maar ook niet te luxe uitstraling. Lounge Centraal wordt voor 150 miljoen gulden verbouwd, daar is het nu een zootje. Maar straks, volgend voorjaar, zal er 2500 vierkante meter bijgekomen zijn waar reizigers in het roezige vacuüm tussen paspoortcontrole en vertrek hun geld kunnen uitgeven aan fotocamera's en sigaretten. En daarna is Lounge Zuid aan de beurt.

Big business. In 1998 werd hier 725 miljoen gulden omgezet. En door die uitbreidingen moet het nog veel meer worden. De hele wereld komt graag op Schiphol, zegt Schiphol, omdat er (sinds 1957) zo ontzettend prettig taxfree kan worden gewinkeld. Kijk even naar wat het Schiphol jaarlijks oplevert – 204 miljoen gulden, bijna 16 procent van het totaal aan inkomsten – en iedereen snapt dat er geen sprake van kon zijn dat deze asset verpest zou worden door een of ander Brussels besluit.

Moeten reizigers binnen de Europese Unie vanaf 1 juli over hun aankopen belasting gaan betalen?

Dan passen de veertien winkeliers van See Buy Fly die belasting liever zelf bij. Kan best, zegt het persbericht. Door de groei van Schiphol komen er toch steeds meer klanten.

,,Geef me even de instapkaart'', zegt Nienke van den Heuvel (bijna 14) tegen haar moeder. ,,Anders kan ik niet afrekenen.'' Ze rent naar de kassa en komt even later terug met een slof Davidoffs. ,,Mét gratis aansteker.''

,,Ja, ze rookt al'', zegt haar moeder. ,,Ik kan het wel verbieden, maar dan doet ze het op de hoek van de straat.'' Ze is arts op een consultatiebureau voor baby's en kleuters. Ze heeft net een erfenis gekregen en nu gaat ze met haar dochter een week naar Orlando. ,,We wilden naar Los Angeles, maar dat werd ons door het reisbureau afgeraden.''

Te gevaarlijk.

,,Waarom Davidoff?'', vraagt ze aan haar dochter.

,,Casper houdt niet van Camel.''

Casper is haar vriendje. Daar heeft ze, zegt haar moeder, vanmorgen in tranen afscheid van genomen.

Voor het schap met Chanel staat een jonge Engelsman in zwart pak opgewonden in zijn mobiele telefoon te praten. ,,Welke bedoel je nou?'', roept hij. ,,Wil je die pure réponse eh... Nee? Maar welke dán?''

Hij pakt een potje hydrasysteme émulsion van 69 gulden, met tax 86. En daarna een potje source extrème van 102 gulden, met tax 128. ,,Weet je wat?'', zegt hij. ,,Ik neem eau de toilette voor je mee. Je wilt toch Allure? Die is toch ook van Chanel? Geen Allure? Egoïste? Nee sorry, my love. Die Egoïste zie ik hier even niet.''