Poortwachters

Poortwachters van de nieuwe macht: onder die titel publiceerde Z op 5 juni een aantal stellingen over de betekenis van nieuwe media. Dat waren, kort samengevat:

1. Onderwijs: De rolverdeling tussen docent en leerling zal omdraaien. Leermethoden moeten drastisch worden aangepast en docenten snel bijgeschoold.

2. Kenniskloof: Door het gefragmenteerde media-aanbod wordt het publiek minder breed geïnformeerd. De kenniskloof tussen zij die wel en zij die niet zijn `aangesloten'wordt steeds groter.

3. Privacy: De ontwikkeling van de electronische snelweg zal alleen slagen als gebruikers zeker weten dat ze greep houden op hun persoonlijke gegevens.

4. Mobiliteit: We zullen steeds minder reizen om elkaar op te zoeken. Uitbreiding van de infrastructuur is daarom overbodig.

5. Commercie: Consumenten kunnen relatief eenvoudig zelf producenten worden. Over tien jaar zullen particulieren via Internet bestaande bedrijven wegconcurreren.

Wij roepen U als lezer op om mee te discussiëren. Volgende maand publiceren wij dan in Z een selectie uit de reacties. Stuur uw elektronische reactie naar Zenquete@nrc.nl.