Gullit vangt bot bij zijn collega Van Gaal

Ruud Gullit heeft vergeefs geprobeerd Winston Bogarde en Boudewijn Zenden naar Newcastle United te halen. De Nederlandse manager van de verliezend FA-Cupfinalist is op zoek naar versterkingen, maar zowel Bogarde als Zenden mag van Louis van Gaal niet vertrekken bij Barcelona.

Newcastle maakte de belangstelling officieel kenbaar bij de Spaanse kampioen. Van Gaal wil met het oog op het nieuwe seizoen, waarin Barcelona in de Champions League speelt, een zo breed mogelijke selectie hebben en alle posities dubbel bezet. ,,Bovendien heeft Newcastle geen geld voor dergelijke grote aankopen en willen Bogarde en Zenden zelf ook niet weg'', zei Sigi Lens, de zaakwaarnemer van Bogarde. Zenden speelt pas een jaar bij Barcelona, waar hij geen basisplaats heeft. De Limburger kwam vorige zomer voor 10 miljoen gulden over van PSV. Over een vertrek van Bogarde wordt in Spanje volop gespeculeerd. De verdediger liep vorig jaar tijdens het WK in Frankrijk een zware beenblessure op, waardoor hij een jaar niet kon spelen.

Lens: ,,Winston heeft een rampjaar afgesloten en wil nu wat laten zien. Hij wil met Barcelona de Champions League in. Hij past in de ploeg zoals Van Gaal die voor ogen heeft. In dat kader laat Van Gaal de Argentijnse verdediger Maurico Pellegrino vertrekken.'' Ook voor aanvaller Giovanni is bij Barcelona geen plaats meer.

Eric Addo heeft gisteren een vijfjarig contract getekend bij PSV. De Ghanees maakt in navolging van trainer Eric Gerets de overstap van Club Brugge naar de Eindhovense club. De 20-jarige verdediger had in België nog een doorlopende verbindtenis van vier jaar. PSV wilde geen mededelingen doen over de afkoopsom, maar hij geldt als één van de duurste aanwinsten. Addo is volgens manager Frank Arnesen de laatste aankoop van PSV voor komend seizoen. Eerder versterkten de Eindhovenaren zich met doelman Kralj, Van Bommel, Heintze en Vogel.

VfB Stuttgart is bereid met Ajax te onderhandelen over een transfer van Frank Verlaat. De Duitse club wil de Nederlandse verdediger graag behouden. Maar voorzitter Mayer-Vorfelder wil toch meewerken aan een vertrek. Stuttgart vraagt ruim 6 miljoen gulden voor Verlaat, die twee Europa Cup-finales (in 1987 en '88) speelde bij Ajax, maar nooit een basisplaats kreeg. Het contract van Verlaat (31) in Stuttgart loopt nog twee jaar door. Zijn rentree bij Ajax is mede afhankelijk van de komst van Bayern-verdediger Helmer.

Mario Melchiot vervolgt zijn loopbaan vrijwel zeker in Engeland. De verdediger, die bij Ajax transfervrij vertrekt, heeft onlangs een onderhoud gehad met Liverpool. Ook Aston Villa en West Ham United hebben belangstelling voor Melchiot.