Geen Tour de France?

Wielrenner Marco Pantani is de zoveelste renner die verdacht wordt van het gebruik van doping. Heeft het wielrennen nog toekomst?

Jean Nelissen, wielercommentator: ,,De toekomst van het wielrennen ziet er goed uit. De dopingproblemen van de laatste tijd zijn van voorbijgaande aard. Er is geen sport die zo uitnodigt om verboden middelen te gebruiken als wielrennen. Maar binnen het cyclisme heeft men altijd vooropgelopen in het houden van controles. De Tour de France een jaar niet laten doorgaan? Dat is geen goed plan. Niet iedere renner slikt. Bovendien helpt de Tour veel mensen de zomer door. Het dopingprobleem zal altijd blijven bestaan, maar grote excessen zullen zich niet meer voordoen.''

Maarten den Bakker, renner Rabobank: ,,Ondanks alles blijft wielrennen een heroïsche sport. Het cyclisme gaat nooit kapot. Alle renners worden nu over één kam geschoren, terwijl er genoeg jongens rondrijden die geen doping gebruiken. Trouwens, het is helemaal niet zeker of Pantani wel heeft geslikt. Tegenwoordig is het door de strenge dopingcontroles onmogelijk ongestraft verboden middelen te gebruiken. Dat mogen de kranten ook wel eens opschrijven. Als er in andere sporten net zoveel dopingcontroles werden gehouden als bij het wielrennen, waren de kranten vijf keer zo dik.''

Gerrie Knetemann, wielerbondscoach bij de mannen en oud-renner: ,,Momenteel zit het wielrennen in de hoek waar de klappen vallen. De negatieve reacties van de media vind ik zwaar overdreven. Toen Pantani sterk reed, repten de kranten in kleine berichten over die oppermachtige Italiaan. Toen hij uit de Giro werd genomen, viel op de voorpagina's te lezen dat hij een grote boef was. Wielrenners die over de schreef gaan, gebruiken simpelweg verkeerde medicijnen voor sporters. Ik heb nog niet bewezen gezien dat verboden middelen prestatiebevorderend werken, ze zijn alleen slecht voor de gezondheid. Of ik mezelf recht kan aankijken in de spiegel? Dacht het wel, ja.''

Peter Winnen, oud-wielrenner, derde in de Tour van 1983: ,,Zegt Knetemann dat het nog nooit bewezen is dat verboden middelen prestatiebevorderend werken? Dan heeft hij toch een hoop gemist. Tot het einde van de jaren tachtig was de kwaliteit van doping niet best en kon je daardoor ook niet minuten sneller rijden. En toen kwam EPO, dat wel degelijk prestatiebevorderend werkt. Wielrennen was vanaf dat moment geen sport meer. Ik keek toen ook anders tegen het wielrennen aan. Ik hoop oprecht dat de sport niet om zeep wordt geholpen door dopinghandelaren of het Franse ministerie van justitie met zijn vreemde manier van optreden. De Tour de France was vorig jaar een paranoïde wedstrijd, het hele milieu klapte uit elkaar. Toch moet de Tour dit jaar doorgaan, het blijft een uniek evenement. Als Maarten den Bakker zegt dat het tegenwoordig niet meer mogelijk is ongestraft doping te gebruiken, kan ik hem geen gelijk geven. Als ik Den Bakker was, zou ik me iets genuanceerder uitdrukken.''

Tonny Eyk, pianist en wielerliefhebber: ,,Zolang er sport bestaat, zullen we met doping geconfronteerd worden. Wat zorgelijk is, is dat de dopingmaffia uit het Oostblok vat krijgt op het wielrennen. Mijn zoon Patrick is profrenner geweest, van hem weet ik dat er ook veel jongens presteren zonder doping. Daarom hoop ik ook dat de Tour de France doorgaat.''

Lon Schattenberg, voorzitter van de medische commissie van de wielrenunie UCI: ,,Omdat een aantal dopingproducten niet opspoorbaar is, houdt de UCI naast doping- ook gezondheidscontroles. Bij de 5.500 dopingcontroles die we houden wordt gemiddeld één procent van de renners positief bevonden. Veel coureurs gebruiken doping, maar slechts weinigen brengen daardoor hun gezondheid in gevaar. Sinds tien jaar zijn er prestatiebevorderende middelen op de markt. Het wielrennen wordt te hard aangepakt door de media, want in andere sporten wordt minstens evenveel geslikt. Over de Tour de France kan ik kort zijn. Vanuit sportief oogpunt moet die wedstrijd doorgaan. Vanuit ethisch oogpunt zou het wenselijk zijn om een jaartje over te slaan.''

    • Marcel Abrahams