Fiscale speurtocht levert half miljard op

Zo'n 450 speurders van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) weten jaarlijks voor honderden miljoenen aan niet opgegeven belastinggeld te traceren. Sinds 1994 is het opgespoord `strafrechtelijk nadeel' – het bedrag dat vermeld staat in het proces-verbaal dat bij de rechter terechtkomt – sterk teruggelopen. Volgens de Belastingdienst is die daling geen trend; het ligt veeleer aan incidentele uitschieters. Met name de reuzenslag die de fiscale rechercheurs in 1994 sloegen (1,7 miljard gulden), doet de oogst in volgende jaren mager lijken.

Het aantal gevallen van fraude dat jaarlijks tot een rechtszaak leidt schommelt rond de 400. Ruim 2.000 zaken werden vorig jaar met fraudeurs geschikt. Van de FIOD-onderzoeken naar fraude betreft 90 procent ondernemers.

Daarvan betreft twee derde de omzetbelasting. Op afstand volgen inkomsten-, vennootschaps- en loonbelasting, samen zo'n 20 procent. Ook wordt met subsidies en EU-heffingen gesjoemeld.

    • Maarten Boddaert