Financiële markten VS somber

Economische cijfers in de Verenigde Staten versomberden de stemming op de financiële markten. De producentenprijzenindex ging met 0,2 procent omhoog en de detailhandelsverkopen vielen iets hoger uit dan verwacht.

Beleggers zagen in de cijfers een reden om eind deze maand een renteverhoging te vrezen. De daling van de obligatiekoersen leidde gisteren ook tot lagere aandelenkoersen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde daalde met 130 punten of 1,2 procent.

De prijsindex steeg 0,2 in mei, na een stijging van 0,5 in april. De kerncomponent ervan, die voedsel-, tabaks- en energieprijzen buiten beschouwing laat, steeg met slechts 0,1 punt. Consumenten waren kooplustig in mei en de winkelverkopen stegen met 1 procent. Vooral auto's waren in trek en dat product maakte de helft uit van het totaal.

Beleggers kijken met argusogen naar elk cijfer dat meer duidelijkheid biedt over de economische groei en de kans op hogere inflatie. Eind deze maand komt de Federal Open Market Committee, het beleidsbepalend comité van de Federal Reserve Bank – het Amerikaanse stelsel van centrale banken – bijeen om over de rente te beslissen.

Bij de zakenbank Donaldson Lufkin & Jenrette is men overtuigd van een renteverhoging met een kwart procent, bij Salomon Smith Barney is men zeker van een renteverhoging dit jaar maar de vraag is nog wanneer die komt, en bij Merrill Lynch denken economen dat de Fed de rente niet zal verhogen.

De obligatiemarkt is de hele week al in mineur en de koers van de dertigjarige staatsobligatie is al zo ver gedaald dat het rendement tot 6,14 procent is gestegen. Het volgende cijfer waar naar uitgekeken wordt is de consumentenprijsindex, waarvan het cijfer aanstaande woensdag uitkomt. Ook zal Fed-voorzitter Alan Greenspan donderdag verschijnen voor een Congrescommissie om zijn licht over de economie te laten schijnen. Zijn woorden zullen op een goudschaaltje worden gewogen.

De Fed heeft sinds eind vorig jaar geen rentestappen genomen. De laatste stap was toen een verlaging tot 4,75 procent van de geldmarktrente.