FC Groningen houdt uitzicht op eredivisie

De voetballers van FC Groningen zijn hard op weg binnen een jaar terug te keren in de eredivisie. Onder aanvoering van de naar ADO Den Haag vertrekkende Atteveld rolden de Groningers in de derde ronde van de nacompetitie Excelsior met 4-0 op. Het tegen degradatie vechtende Sparta behield uitzicht op de eerste plaats in poule B door Helmond Sport met 4-1 te verslaan. Het duel werd ontsierd door een schandalige tackle van Helmond-aanvaller Taihuttu op Spartaan Van der Hoeven, die met een dubbele beenbreuk naar het ziekenhuis werd afgevoerd.

Voorlopig maakt FC Groningen in poule B de meeste aanspraak op een plaats in de eredivisie. Al na drie minuten profiteerde Atteveld na een volley van een enorme misser van Excelsior-doelam L'Ami. Na rust was de middenvelder van Groningen de architect van de treffers van Hugo, Alberda en Elshot. Geen enkele Rotterdamse supporter was getuige van de afstraffing van Excelsior, hoewel de Groningse burgemeester Wallage het duel vanwege veiligheidsoverwegingen juist een uur had vervroegd.

Na twee wedstrijden met Jong Oranje stonden verdediger Jaliens en middenvelder Nieuwenburg gisteravond weer in de basis bij Sparta. Het elftal van coach Jan Everse keek tegen het reeds voor promotie uitgeschakelde Helmond Sport al na vijf minuten tegen een 0-1 achterstand aan. Boer reageerde adequaat op een snel genomen vrije trap van aanvoerder De Wolf en bediende Taihuttu op maat. Het was de laatste, positieve bijdrage van de aanvaller van Helmond. Nadat verdediger Van Es door arbiter Wegereef na zijn tweede, gele kaart van het veld was gestuurd, sloegen bij Taihuttu in de tweede helft de stoppen door.

Nieuwenburg - na een blunder van Helmond-keeper Roox - en spits Tammer hadden Sparta tegen tien spelers van Helmond al op een 2-1 voorsprong gezet, toen Taihuttu met een gestrekt been zijn aanslag op Van der Hoeven uitvoerde. Schreeuwend van de pijn werd de middenvelder van Sparta van het veld gedragen. In het ziekenhuis werd een dubbele beenbreuk geconstateerd, waardoor Van der Hoeven tenminste zeven maanden is uitgeschakeld. Zelfs drie rode kaarten waren niet voldoende geweest om de onbezonnen actie van Taihuttu te bestraffen, maar dit keer had arbiter Wegereef niets gezien. Wellicht kan Taihuttu net zo lang van de voetbalvelden worden verbannen als zijn slachtoffer.

In het laatste kwartier voerden de Sparta-aanvallers Den Dunnen en Tammer de score nog verder op. Helmond-coach Coolen was toen al na felle protesten tegen de arbitrage naar de tribunes verbannen. Ondanks de royale zege heeft Sparta nog altijd drie punten achterstand op FC Groningen.

In poule A lijkt RKC de nacompetitie wederom te overleven, al speelden de Brabanders gisteravond een erbarmelijke wedstrijd tegen Dordrecht `90. RKC-spits Hoogendorp miste een strafschop tegen zijn oude club. Govedarica en Van Wanrooy bezorgden RKC een 2-1 zege op Dordrecht, waar Rook na een handsbal uit het veld werd gestuurd. FC Zwolle staat na de 3-1 overwinning bij Emmen twee punten achter RKC.