Eer uw detectives

Hoewel misdaadseries een getrouw beeld van de realiteit proberen te geven, is het aantal onopgeloste misdaden in deze tv-programma's opvallend laag. Het zou natuurlijk ook raar zijn om een hele serie lang naar politieagenten te kijken die het spoor volledig bijster zijn. Toch is dat niet eens zo'n slecht idee, want een ervaren misdaadseriekijker komt wel erg vaak dezelfde patronen tegen. Zou het niet leuk zijn als de kidnapperdie-eigenlijk-een-beetje-in-dewar-is, aan het eind van de aflevering eens niet een kogel door zijn eigen hoofd schiet? Als de hele rechtszaak plaatsvindt zonder één `objection your honour'? Als de helden van de serie in scène drie vastgebonden worden en je nooit meer iets van ze hoort? Als de politie al na 5 minuten een vermoeden heeft omtrent de dader, hem na 6 minuten opgespoord heeft en hij na 8 minuten bekent? Als de hoofdrolspelers de rest van de aflevering dus moeten vullen terwijl de misdaad van die week al opgelost is?

Dergelijke gedachten heb ik nooit bij de meester van alle misdaadseries, Columbo. Vroeger eerden we de uitzendingen van Columbo met een groep vrienden door met regenjas aan en sigaar in de mond naar zijn werkzaamheden te kijken. Zodra Columbo zelf in beeld verscheen stonden we allen eerbiedig op en applaudisseerden luid. De enige fantasie die we ons permitteerden betrof Mrs. Columbo. De mysterieuze dame die haar man elke ochtend een nieuw potlood geeft als hij op pad gaat.

Zou ze ooit haar opwachting maken? Zou Columbo haar een keertje meenemen naar zijn werk? Geen vrouw is zo vaak genoemd op de televisie zonder dat haar gezicht ooit te zien was. Waarom weten wij niet meer over deze bijzonder vrouw die zo'n belangrijke rol speelt in het leven van de gemiddelde tv-kijker. Boze tongen beweren dat Mrs. Columbo helemaal niet bestaat, maar deze mensen begrijpen niets van het leven. Zonder zijn vrouw had Columbo talloze moordzaken nooit op kunnen lossen. Maar veel belangrijker nog: zonder Mrs. Columbo is Columbo helemaal geen Columbo. Dan is hij gewoon een schmotze acteur met een opschrijfboekje.

De afleveringen van Tatort zijn meestal origineel en spannend. Maar iets ontbreekt. Hoewel ik niet haar toorn op wil wekken door namens haar te spreken weet ik zeker dat Mrs. Columbo nooit naar Tatort kijkt.

Columbo, zaterdag, SBS6, 14.50-16.10u. Tatort, zaterdag, Ned.1, 20.30-22.07u.