Doe maar een paar kamelen

Stel, je maakt een tv-spot en je hebt een hond, kat, marmot of paard nodig. Eén blik in het bestand van Animaux en tien tegen een dat er een geschikt model uitrolt. Een pitbull voor een crimi, een papegaai voor een toneelstuk – Animaux, modellenbureau voor huisdieren, verzorgt het allemaal.

Het bureau werd in september vorig jaar opgericht door Elles van Leeuwe uit Amsterdam, sinds kort bijgestaan door Nicky van Dam, die de pr gaat verzorgen. Meer dan duizend dieren hebben zij in hun bestand, een getal dat enigszins is scheefgetrokken door de inschrijving van een kudde van 500 schapen. Afgezien van de schapen voeren honden en katten de boventoon – sommige met een indrukwekkende stamboom, andere rechtstreeks uit de vuilnisbak. Mooi hoeven ze niet te zijn, wel gehoorzaam en niet al te benauwd, want aan een kat die meteen de gordijnen invliegt, heeft een fotograaf of filmer natuurlijk niks. Een van de topmodellen is dan ook Jaap, de rode kater die roem verwierf door zijn waardige optreden in de opera Tosca in het Amsterdamse Muziektheater.

Elles van Leeuwe heeft zelf ook topmodellen in huis. Golden retriever Amber poseerde voor de Hema, Mercedes Benz, Prenatal, de Jaarbeurs en het tijdschrift Margriet. En kat Sallie, een grijze abessijn, telt onder haar opdrachtgevers de Jaarbeurs en een firma voor kattenbakkorrels.

Door Amber is het eigenlijk begonnen, vertelt Elles van Leeuwe. Als pup ontdekt door een fotograaf, rolde hij moeiteloos in het vak. Hij stond ingeschreven bij Moeder Anne, een in kinderen gespecialiseerd modellenbureau dat ook huisdieren in het bestand heeft. Van Leeuwe besloot zich exclusief aan diermodellen te wijden. Een advertentie in de landelijke dagbladen – `modellen gezocht voor casting bureau' – leverde gelijk al driehonderd reacties op. ,,Er waren mensen bij die shows afliepen met hun dieren, maar ook mensen met gewoon de liefste poes van de hele wereld.''

Alleen diervriendelijke reclame komt in aanmerking voor bemiddeling. Dieren worden niet geleverd voor bont-, bio- of seksindustrie, of andere als dieronvriendelijk overkomende producties. De opdrachten mogen niet gevaarlijk zijn voor de dieren en het baasje gaat altijd als chaperonne mee. Opdrachtgevers kunnen modellen uitkiezen via Internet, of uit dikke plakboeken met foto's. Van elk dier zijn leeftijd genoteerd, geslacht, grootte, ras en of het kunstjes kan. Zo heeft een zwart-wit hondje dat kan pianospelen en bladen omslaan een seizoen lang meegewerkt aan de Mini en Maxi-show.

Animaux zoekt zijn opdrachtgevers bij voorkeur bij reclamebureaus en in de film- en tv-industrie. Prijzen wisselen van dier tot dier. Voor een eerste opdracht krijgt de eigenaar meestal 40 gulden per uur, maar een topmodel kan wel zo'n 200 gulden per uur verdienen.

Animaux houdt zich ook bezig met verhuur van dieren buiten de reclamewereld, zoals witte duiven voor een bruiloft. In het oosten des lands zijn kamelen beschikbaar, waarmee men zijn vrienden kan epateren door ze een café of feestzaal te laten binnenstappen. Dat lijkt op het randje, maar de dieren schijnen het leuk te vinden. Twee kamelen met begeleider in de Randstad komt op zo'n 1200 gulden per twee uur. Van de diereigenaars wordt verwacht dat ze WA verzekerd zijn. Ze hoeven geen inschrijfkosten te betalen. Voor elke opdracht wordt een contract opgesteld.

Alles wat in en om huis loopt, kruipt of sluipt komt in aanmerking, ook kippen, muizen, ratten en wandelende takken. Zelfs een eigenaar van een stinkdier heeft zich gemeld.

,,Het optreden moet wel verantwoord zijn'', vindt Elles van Leeuwe. ,,Ik wil geen dieren exploiteren. Dieren die niets gewend zijn mogen alleen in de eigen leefomgeving worden gefilmd of gefotografeerd. En als actievoerders een varken in een demonstratie willen meevoeren, ga ik daar niet op in.''

Animaux 020-4090571 www.animokum.nl