Clueless

Toegegeven, na anderhalf uur wisecracks en oneliners gaat het misschien een beetje vervelen. Maar tot die tijd is er niets leukers om Alicia Silverstone `He-ll-o-ho' te horen zeggen omdat ze iets belachelijk vindt. Of `As if' om aan te geven dat ze er niet over peinst. En `Duh', `Ugh' en ander stripboekjargon, en om al die heerlijk klinkende Amerikaanse teeneybobberkreetjes ook even met je eigen mond te vormen. Om te proeven hoe het is om te leven in een wereld waar een fashion victim `ensembly challenged' is en in politiek correct taalgebruik iemand die nog maagd is `hymenally challenged' heet.

Alicia Silverstone is Cher en Cher is volkomen `clueless' in de gelijknamige film die vlotjes gebaseerd is op Jane Austens Emma. De film veroorzaakte in Amerika een complete rage op het gebied van taalgebruik en mode. ,,Je ziet eruit als Pippi Langkous'', aldus Chers stiefbroer, als ze weer eens in een van haar Chanel-pakjes voor kleuters met over de knie getrokken kousen aan tafel verschijnt. ,,Wie is Pippi Langkous?'' ,,Iemand die Mel Gibson nog nooit heeft gespeeld.'' En zo gaat het nog wel een tijdje door.

Clueless is in ieder geval een stuk leuker dan de een jaar later gemaakte echte, deftige verfilming van Emma (de eerste belangrijke rol voor Gwyneth Paltrow) en dat komt door dat Pippi Langkous-gevoel. Want net als de echte Emma bestaat Chers leven weliswaar uit roddelen en koppelen, maar dan met zoveel stoerheid en bravoure, dat je niet raar op zou kijken als ze en passant ook nog even een paar slechteriken over de heg van haar sjieke landhuis in Beverly Hills zou slingeren. Was voor Emma het vinden van een geschikte huwelijkspartner een serieuze zaak, voor Cher is het meer een vorm van tijdverdrijf, om de aandacht af te leiden van het feit dat je toch al zo snel volwassen moet worden.

Het is misschien wat al te speculatief om hun beider Emma's als maatgevend te beschouwen voor de verdere carrières van Silverstone en Paltrow, maar waar de laatste hysterisch een Oscar won, ontwikkelt de eerste zich tot een heuse power woman, met ook figuurlijk wat vlees op de graat, en haar eigen filmproductiemaatschappij.

Clueless (Amy Heckerling, 1995, VS), zondag, Net5, 20.30-22.15u.