Apotheker slaat terug

,,Oncollegiaal'', noemt ex-minister Haijo Apotheker (Landbouw) de reacties van een aantal bewindlieden op zijn onverwachte vertrek afgelopen maandag.. ,,Er zijn reacties bij die je als collega's niet behoort te doen, bijvoorbeeld hoe ik gelegen zou hebben in het kabinet.'' Hij zei dit gisteren in een radio-interview met Omrop Fryslân.

Apotheker noemde de politieke verwijten aan zijn adres ,,zwaar''. ,,Die doen me iets. Maar als mensen zeggen dat ik de strijd verder had moeten voeren, zeg ik dat ik juist een einde wilde aan de juridische strijd rond de varkenswet.'' Zijn aftreden was een ,,zelfstandige, persoonlijke beslissing'' Hij had meer respect verwacht bij het kabinet. Volgens Apotheker was het moreel onjuist een juridische strijd aan te gaan waar hij zelf niet achter stond. ,,Ik had het morele oordeel dat die gedwongen kortingen zonder schadevergoedingen aan varkenshouders niet konden. Dan kun je de landsadvocaat namens jou niet allerlei dingen laten zeggen.''

Volgens Apother was er geld beschikbaar voor het opkopen van varkensrechten, in totaal 700 miljoen. ,,Ik heb nog tweehonderd miljoen gulden extra bij elkaar gesprokkeld. Daarom was mijn teleurstelling ook zo groot dat mijn aanpak, zonder gedwongen kortingen, niet gesteund werd door het kabinet. Dit plan leek mij zo praktisch, zo eerlijk en zo duidelijk, dat dit had moeten worden uitgevoerd. Als een vakminister een probleem oplost en zowel de sector zekerheid geeft als aan de milieudoeleinden voldoet, had het kabinet hem het voordeel van de twijfel moeten geven. Waarschijnlijk spelen andere factoren een rol.''

Apotheker zei ook eind april al gedacht te hebben aan opstappen.