Amerikaanse THAAD treft eindelijk doel

Na de afgelopen zeven jaar zes keer te hebben gemist, heeft een experimentele Amerikaanse THAAD-raket eindelijk doel getroffen. Hoog boven de woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico onderschepte een THAAD-raket een doelraket die de uit de Golfoorlog beruchte Scud-raket moest voorstellen. Producent Lockheed-Martin zal een zucht van verlichting hebben geslaagd, want het Amerikaanse ministerie van Defensie had gedreigd de financiering te stoppen en zelfs gezegd geld terug te eisen als deze raketproef wéér zou mislukken.

THAAD staat voor Theater High Altitude Area Defense, en is te vergelijken met een enorm opgewaardeerde Patriot-luchtdoelraket. De THAAD-raket, een erfenis van het `Star Wars'-programma van president Ronald Reagan, moet Amerikaanse troepencontingenten overzee beschermen tegen Scud- en andere grond-grond-raketten. Steeds meer landen beschikken over dergelijke raketten. Doordat de THAAD een bereik heeft van honderden kilometers kan deze in theorie juist gelanceerde raketten onderscheppen.

Inlichtingendiensten hebben ervoor gewaarschuwd dat steeds meer landen over biologische en chemische wapens beschikken. Wanneer raketten met dergelijke ladingen al boven de afvuurlokatie kunnen worden getroffen, zullen de raketbemanningen, aldus de theorie, zich wel twee keer bedenken voor ze het bevel `vuur' gehoorzamen. Een Patriot-raket kan eigenlijk alleen maar raketten recht boven de eigen stellingen onderscheppen.

China en Rusland hebben regelmatig hun onvrede geuit over de Amerikaanse proeven met de THAAD en vergelijkbare systemen. Ze zouden de wederzijdse nucleaire afschrikking ondermijnen. Japan en Taiwan hebben interesse getoond in de THAAD om de raketdreiging van respectievelijk Noord-Korea en China te keren. Taiwan zegt nu nog geen beslissing te willen nemen. Het uitendelijke besluit om met het uiterst kostbare Amerikaanse systeem in zee te gaan, afhangt van de vraag of China zijn arsneaal aan rakketten, gericht op het eiland, uitbreidt.