Akkoord Tweede Maasvlakte

Begin volgende eeuw komt er een Tweede Maasvlakte voor de uitbreiding van de Rotterdamse haven, als het bedrijfsleven daar voldoende aan meebetaalt.

Het kabinet is gisteren akkoord gegaan met een voorstel van minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) voor de aanleg. Netelenbos meent dat private partijen ,,zeer geïnteresseerd'' zijn in participatie in landaanwinning voor de kust van Hoek van Holland.

Volgens Netelenbos is er nu, zonder landaanwinning, nog 450 hectare beschikbaar voor havenuitbreiding. ,,Maar gezien de economische verwachtingen zal binnen tien jaar de ruimte in de haven zijn opgebruikt.''

Om dat moment vóór te zijn, moet wat Netelenbos betreft zo snel mogelijk begonnen worden met de procedure voor landaanwinning.

In twee stappen van elk 500 hectare zal de Tweede Maasvlakte worden aangelegd. Met de eerste fase kan op zijn vroegst in 2002 worden begonnen. De minister is tot de conclusie gekomen dat de ruimtevraag uitsluitend in Rotterdam kan worden opgevangen.

De gemeente Rotterdam reageerde verheugd op het besluit. Directeur W. Scholten van het Havenbedrijf tekent aan dat een gefaseerde aanleg de interesse van het bedrijfsleven wel bemoeilijkt, ,,omdat vaste kosten nu eenmaal lastiger zijn terug te verdienen op 500 dan op 1.000 hectaren''.

Wijnand Duyvendak, woordvoerder van de Vereniging Milieudefensie, noemt het kabinetsbesluit een slechte zaak. ,,Ik begrijp er niets van. Wij dachten dat het kabinet een overleg wilde beginnen volgens een soort groen poldermodel, waarbij onze organisatie betrokken zou worden. En nu dit. Een grotere aanslag op het prachtige natuurgebied Voornes Duin dat al is aangetast. Weer de nadruk op Nederland distributieland, dus nog meer containers op de weg, waardoor er weer nieuwe wegen moeten komen. Ik noem dit een heilloze weg.''