Z-Koreaanse schepen rammen N-Koreanen weg

Zuid-Koreaanse patrouilleschepen hebben vanochtend vier Noord-Koreaanse schepen letterlijk uit Zuid-Korea's territoriale wateren weggeramd. ,,We volgden een bots- en duwtactiek'', aldus een woordvoerder van de verenigde chefs van staven in Seoul. De Noord-Koreaanse schepen werden zwaar beschadigd, de Zuid-Koreaanse licht. Later keerden drie Noord-Koreaanse schepen echter in de omstreden wateren terug.

Eerder op de dag had het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie aangekondigd de vier dagen oude confrontatie met Noord-Korea in de Gele Zee ,,met alle middelen en koste wat het kost'' te zullen beëindigen. Daartoe werden ook tientallen fregatten, torpedojagers en andere oorlogsschepen gemobiliseerd.

De Noord-Koreaanse marineschepen varen sinds dinsdag de omstreden wateren, tussen het Noord-Koreaanse vasteland en vijf Zuid-Koreaanse eilanden, in en uit, kennelijk om noordelijke vissersschepen te beschermen, aldus zegslieden in Seoul. De wateren staan bekend als rijk aan krabben. (Reuters, AP)