Wereldnieuws

ONEERLIJK – Actrice Marla Maples (35) is sinds afgelopen dinsdag officieel de ex-echtgenote van Donald Trump (52). Een rechter in New York heeft beslist dat één jaar apart leven een geldige reden is voor een scheiding. Maples spande de rechtszaak tegen Trump aan omdat ze het niet eens was met de `schamele' 2 miljoen dollar die ze van Trump ontving na hun breuk in de zomer van 1997. Vóór ze in 1993 trouwden tekende Maples een overeenkomst waarin stond dat zij dat bedrag uitgekeerd zou krijgen bij een ontbinding ervan. Ze beweert echter dat Trump mondeling andere toezeggingen deed tijdens hun relatie. En, zo zegt Maples, heeft ze de overeenkomst getekend zonder deze eerst te lezen. De regeling is volgens haar bovendien oneerlijk omdat ze ,,heel wat te verduren had'' toen Trump met andere vrouwen op stap ging tijdens hun huwelijk en zij bekend stond als ,,die andere vrouw''. Ook stond ze ,,achter hem toen hij bijna bankroet was''. De andere ex-echtgenote van Donald Trump, society-beroemdheid Ivana Trump, werd eerder 25 miljoen dollar rijker na hun scheiding. Zij was vijftien jaar met Trump getrouwd en heeft een dochter van hem, Ivanka, die tegenwoordig op de internationale catwalks te zien is.

GEHOORZAAMHEID – ,,Sophie's choice is to obey husband Edward'' en ,,I will obey'' kopten Britse kranten deze week. Sophie Rhys-Jones zal prins Edward tijdens de huwelijksceremonie 19 juni aanstaande de belofte doen hem als echtgenote te ,,gehoorzamen''. In moderne kringen wordt dit allang niet meer gedaan. De bisschop van Norwich, die de huwelijksdienst leidt, heeft gezegd dat het hier gaat om een gebaar van vertrouwen. ,,Het is een verkeerde opvatting dat wanneer een bruid zegt dat ze gaat gehoorzamen, dat inhoudt dat ze onderdanig wordt'', vertelde hij een Britse krant. ,,Ik denk dat gehoorzamen betekent: `Ik vertrouw erop dat je beslissingen maakt die goed zijn voor het gezin'.''

Sarah Ferguson beloofde prins Andrew in 1986 eveneens gehoorzaamheid tijdens de huwelijksvoltrekking. Diana liet de frase schrappen toen zij in 1981 met prins Charles trouwde.

JAPONRESTEN – Stukjes overgebleven stof van de trouwjurk die lady Diana droeg tijdens haar huwelijk kunnen zo'n 300.000 pond gaan opleveren. Advocaten van de schuldeisers van Elizabeth Manuel, de ontwerpster van de japon, hebben geëist dat de resten stof en proefmodellen van de jurk geveild worden om de schulden van de couturier af te lossen. Manuel kreeg volgens de Sunday Times destijds 1.050 pond voor de jurk. Zelf ziet ze de voorwerpen liever tentoongesteld. ,,Het is een vreselijke situatie'', zei ze tegen de krant. ,,Iedereen kletst er maar over, het maakt me ziek.'' Volgens de krant kan de doos met japonresten het pronkstuk worden in een door Guernsey's te organiseren veiling in New York.

BH – De Thaise zeer populaire kickboxer Parinya Kiatbusaba, die binnenkort een sekse-operatie zal ondergaan, wil een bh dragen tijdens een wedstrijd tegen een Japanse tegenstander. De kickboxer heeft inmiddels al borsten. ,,Parinya heeft gezegd dat hij wellicht een ondersteunende bh zal moeten dragen om zijn borsten te beschermen nu ze vrij groot zijn'', zei zijn manager tegen persbureau Reuters. Kiatbusaba is vooral bekend doordat hij zich tijdens wedstrijden meestal opmaakt en een paardenstaart draagt. De 20-jarige heeft de dertig wedstrijden die hij tot nu toe speelde allemaal gewonnen.

Samenstelling Lukas Keijser