Van school krijg je hoofd- en buikpijn

Het is weer bijna vakantie en dat is maar goed ook, want van naar school gaan word je ziek. Dat is ontdekt in Engeland en in Finland. En als het in die twee landen zo is, dan zal het in Nederland ook wel zo zijn.

In Engeland waren twee chirurgen die merkten dat in een week dat er schoolvakantie is minder kinderen met vreselijke buikpijn in het ziekenhuis werden opgenomen dan in een week dat de kinderen naar school moeten.

Wat de twee chirurgen vreemd vonden was dat er in de vakantie minder buikpijnkinderen kwamen, maar dat ze er toch iedere week evenveel aan hun buik moesten opereren. Buikoperaties doen chirurgen als de buikpijnkinderen bijvoorbeeld een blindedarmontsteking hebben. De blinde darm wordt er dan via een klein gaatje in de buik uitgehaald. Buikpijnen die door ontstekingen ontstaan en waar de chirurgen iets aan kunnen doen komen dus in en buiten de vakanties even vaak voor. De verschillen zaten hem in de buikpijn waarbij de dokters niks aan de buik kunnen zien en voelen. Tegen die buikpijn bestaan ook geen pilletjes. En snijden in zo'n buik met onbekende buikpijn helpt al helemaal niet. Toch kunnen kinderen zoveel pijn aan zo'n buikpijn hebben dat de huisarts ze voor alle zekerheid toch naar het ziekenhuis stuurt.

Waarschijnlijk komt zulke buikpijn door de stress. En op school sta je meer onder stress dan in de vakantie. Maar het kan ook komen doordat je gedrag verandert als je naar school gaat. Dat je bijvoorbeeld niet zo vaak naar de WC gaat. En als je lang je poep ophoudt kun je ook erge buikpijn krijgen.

In Finland onderzochten artsen niet hoeveel buikpijn, maar hoeveel hoofdpijn kinderen van school krijgen. Ze vroegen aan 1433 kinderen van 6 jaar die nog niet naar de grote school gingen hoe vaak en hoe erg ze hoofdpijn hadden. En een jaar later, toen die kinderen al een tijd op school zaten, vroegen ze het weer. De kinderen hadden toen flink veel vaker hoofdpijn. Dat kwam door de stress, zeggen de Finse onderzoekers. En daarom zal de buikpijn ook wel door de stress komen en niet door niet poepen. Daar kan je buik wel last van hebben, maar je hoofd niet.

    • Wim Köhler