Stille trom

Het uitbesteden van diensten en personeel is onder de huidige KLM-leiding tot hoogste prioriteit verheven. Dat dit in de praktijk tot opmerkelijke zaken kan leiden bewijst het vertrek van controller Hans Bruggink, die na 24 jaar trouwe dienst inmiddels de KLM met stille trom heeft verlaten. Zonder begeleidend persbericht, alleen in het personeelsblad `Wolkenridder' werd zijn vertrek bekendgemaakt. Bruggink stond onder analisten bekend als een no-nonsense figuur die zich na 24 jaar KLM bekwaam genoeg achtte om over enkele jaren de financiële topman Rob Abrahamsen op te volgen. Maar de opvolger van Abrahamsen, zelf afkomstig van ABN Amro, moet opnieuw een buitenstaander worden. Dat moet pijn hebben gedaan bij Bruggink, die weggaat om `persoonlijke redenen', in het bedrijfsleven een mooi eufemisme om ruzie of verdeeldheid over het te voeren beleid te camoufleren.

Zo af en toe kwam hij in het nieuws. Zoals een jaar geleden toen Bruggink in een interview met de Financial Times een verkapte winstwaarschuwing voor KLM gaf. Uitgerekend op het moment dat topman Van Wijk tijdens een werkbezoek aan India een veel optimistischer kijk op de KLM had.

De koers duikelde met bijna 8 procent. Daarmee bewees Bruggink zijn werkgever een goede dienst, want KLM zat middenin een transactie om eigen aandelen in te kopen. Als dank voor de bewezen diensten betaalt KLM voorlopig het salaris door van Bruggink. Maar veel hoeft dat volgens analisten niet te kosten, want bedrijven zitten te springen om een man als Bruggink, wiens uiteenzettingen door analisten ,,een verademing'' worden genoemd.