Meedansen met jonge Cubanen

,,Het Nederlandse publiek bruist als een biertje,'' zeggen de jonge Cubaanse dansers van Avances. Deze kindergroep danste vorige week in een buurtcentrum in Amsterdam-Zuidoost. Wel aardig van de Cubanen dat ze het publiek `bruisend' noemen, want de Amsterdamse kinderen doen niet goed mee. Zij kunnen niet meeklappen in het moeilijke ritme van de Cubaanse muziek. En de kinderen op de voorste rijen prikken de ballonnen en de zeepbellen die de groep rondstrooide meteen stuk.

Avances is deze maand in Nederland voor het Wereld Kinderfestival. Dat festival reist langs twaalf verschillende steden. In sommige plaatsen kunnen kinderen zelf muziekinstrumenten maken van vuilnis. Of meezingen in een koor met Hakim en Leoni Jansen. Maar het belangrijkste zijn de optredens van kindergroepen uit Zuid-Amerika.

Het kan de Cubanen niet schelen dat de Amsterdammers het ritme niet kunnen volgen. Vrolijk laten ze hun schouders schokken op de snelle muziek. Maar niet alle nummers zijn vrolijk. Bij sommige nummers zetten de dansers grote, bange ogen op, terwijl ze wijdbeens rondbanjeren. Ze beelden `San Lazarus' uit. Hij lijdt aan enge huidziektes, zoals lepra. Met de wijdbeense bange-ogen-dans kun je die kwalen bestrijden.

In het buurthuis dansen ook The Girls in Black uit Amsterdam. Zij doen een hip-hopnummer. Ze springen energiek over het podium; hun paardenstaarten zwaaien alle kanten op. Met hun witte bloesjes boven hun blote buiken zien de meiden er stoer en sexy uit.

Twee Amsterdamse meisjes uit het publiek vinden The Girls in Black beter dan de Cubanen: ,,Met die kleren aan lijken ze op Britney Spears, van dat liedje `Give Me Baby One More Time'. Vooral dat kleine meisje.'' De fans vinden het goed dat The Girls in Black zoveel lef hebben: ,,Ze zijn niet verlegen. Veel kinderen zeggen dat ze het ook zo kunnen, maar als ze op moeten en alle mensen zien zitten, durven ze niet meer.''

The Girls in Black heten in het echt Marjolein (10) en Sophie (12). Ze wonen allebei in Amsterdam- Zuidoost en zitten op `MTV-dans'. Ze vinden optreden helemaal niet eng. Marjolein: ,,We doen het al heel lang, daardoor gaat het wat beter. Op het podium moet je gewoon niet denken aan het publiek.''

Marjolein en Sophie zijn blij met de complimenten. Maar ze vinden niet dat zij beter dansen dan de Cubanen. Sophie: ,,Ik vond hen even leuk. En het is weer eens iets anders.'' Ze vinden het gezellig dat bij de Cubanen het publiek op het podium mocht.

De Cubanen vinden The Girls in Black ook goed. Maar het allerleukste optreden van het festival is dat van Armonia, een Colombiaans salsa-orkest, vinden ze. ,,Een van de jongens van dat orkest is verliefd op Dayelin,'' zeggen de andere dansers van Avances. Dayelin (12) krijgt een rood hoofd. Zij vond die jongen niet leuk. ,,Maar hij heeft wel mooi gezongen.'' Tot slot hebben Dayelin en de andere danseressen nog iets te zeggen: `Groetjes, warmte en veel kusjes voor iedereen die dit stukje leest en vooral voor degenen die naar het festival komen.'

Wereld Kinderfestival t/m 20/6 in Amsterdam, Den Bosch, Apeldoorn en Utrecht. Inl. 030-2332328. Internet: www.wereldkinderfestival.lokv.nl

    • Hille Linders