KOSOVO

[Vervolg van pagina 1 ] In Belgrado eiste president Slobodan Miloševic in een korte toespraak op de televisie – zijn eerste sinds het begin van de oorlog – de overwinning op: Joegoslavië heeft steeds gezegd dat het Kosovo niet zal opgeven en daarin was het geslaagd. Hij riep de bevolking de rijen te sluiten om het land weer op te bouwen en meldde dat bij de NAVO-luchtacties 462 soldaten en 114 politiemannen zijn omgekomen – cijfers die sterk afwijken van de NAVO-schattingen, die uitgaan van vierduizend doden en zesduizend gewonden aan Joegoslavische zijde. Op de Servische televisie heette het gisteren dat de oorlog is geëindigd in ,,een grote zege voor het vredesbeleid van Joegoslavië en de Joegoslavische president Slobodan Miloševic''. Op straat uitten de Joegoslaven zich sceptischer: ze leken zich goed bewust van het feit dat Belgrado Kosovo is kwijtgeraakt en ze leken onzeker over hun toekomst nu de economie zware klappen heeft opgelopen. ,,We hebben Kosovo verloren en niets is meer zoals het was. We zijn blij dat we nog leven, maar niets maakt het lijden van dit land, al die doden en al die zinloze verwoesting goed'', zo zei een passant in Belgrado.

Enkele duizenden Joegoslavische soldaten en Servische politiemannen verlieten gisteren vanaf het middaguur Kosovo. Hun vrachtwagens waren versierd met bloemen en Servische en Joegoslavische vlaggen en sommige soldaten maakten met drie opgestoken vingers het traditionele Servische overwinningsteken. Maar de stemming leek eerder bedrukt.

De NAVO vermeed uitingen van triomfalisme na de lange bombardementscampagne. ,,Ik heb geen gevoel van triomf,'' zei de Britse premier Tony Blair. ,,Ik weet alleen dat onze zaak rechtvaardig was. Miloševic weet, en de wereld weet, dat racistische genocide niet zomaar kan.'' (Reuters, AP, AFP)