KIP EN EI

Ze hadden geen ongelukkiger moment kunnen kiezen in het Pluimveemuseum in Barneveld voor het houden van de tentoonstelling Kip en ei. Het gifschandaal wijkt niet van de voorpagina's van de kranten. Hoewel, ongelukkig? De tentoonstelling is wegens succes verlengd tot eind juli (dinsdag tot en met zaterdag van 10.00-17.00 uur). Culinaire medewerkers van kranten en bladen presenteren er hun favoriete kip- en eirecepten en meer. Het museum bestaat nu tien jaar, maar heeft sinds dit jaar een eigen onderkomen aan de Hessenweg 2a. Voor het gebouw scharrelende Barnevelders, aan de achterkant tref je nog eens achttien hoenderrassen aan. Het museum geeft een overzicht van rassen en fokken, van alternatieve tot batterijhuisvesting, van broed- en eiersorteermachines. De tocht voert langs een expositie van handbeschilderde Fabergé-eieren, een authentiek veilinglokaal, educatieve video's, een uiteenzetting van voeder-, slacht- en bereidingstechnieken, en lampen waaronder pasgeboren kuikens zich koesteren. Kinderen mogen de kuikens knuffelen. De museumwinkel heeft 500 artikelen met kip- en eimotief in de aanbieding. Koop voor toepassing van onderstaand recept een boeren- of bio-kip bij een vertrouwde leverancier.

Schaf een gegrilde kip aan of grill zelf een kip in ongeveer 45 minuten goudbruin en krokant. Snijd de bleekselderij in smalle boogjes en de wortels schuin in dunne plakjes. Breng ananassap uit het blikje (ongeveer 1 deciliter) met de sojasaus, de gember en 2 eetlepels suiker aan de kook. Voeg de plakjes wortel en de stukjes bleekselderij toe en laat ze 5 minuten of iets langer koken tot ze, naar wens, beetgaar of gaar zijn. Voeg de azijn toe. Roer de maïzena met 3 eetlepels water glad en bind hiermee het kookvocht. Roer van het vuur af de stukjes ananas door de saus. Proef of de saus zoet of zuur genoeg is. Geef de saus afgekoeld of warm bij de warme kip. Eet er in ruitjes gesneden snijbonen bij met rijst, of sla met patates frites.

    • Annelène van Eijndhoven