Internationale beurzen

De Londense beurs putte vandaag moed uit de relatief geringe daling van Wall Street. De FTSE-100-index stond tegen het middaguur met een winst van 34,9 punten (0,55 procent) op 6438,3.

De handelsvolumes waren laag. De markt was in afwachting van nieuwe gegevens over de Amerikaanse economie, die vanmiddag zouden worden vrijgegeven.

FRANKFURT

Ook Frankfurt wachtte op de gebeurtenissen in de VS, waar de vrees voor een renteverhoging toeneemt. De DAX-index won tegen het middaguur 20,62 punten (0,4 procent) op 5227,09. Aandelen van detailhandelsbedrijven stonden op winst.

PARIJS

De beurs van Parijs kwam in de loop van de ochtend iets onder druk. De CAC40-index stond rond het middaguur met een verliesje van 2,02 punten op 4378,97. Het aandeel Renault was gewild.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag opnieuw hoger geëindigd, zij het dat de winst minder groot was dan een dag eerder. Bedroeg de toename gisteren bijna 3 procent, vandaag steeg de Nikkei-index met 95,93 punten, ofwel een half procent, tot 17.198,55 punten.

De handel voelde zich nog altijd bemoedigd door de verrassend sterke groeicijfers voor de Japanse economie over het eerste kwartaal, die donderdag werden bekendgemaakt. Dat de aandelenkoersen niet meer zo sterk stegen schreven handelaren toe aan de bezorgdheid over de mogelijkheid dat de rente in de Verenigde Staten omhoog gaat.

NEW YORK

Wall Street kan de weg omhoog kennelijk niet meer vinden. Net als de twee voorgaande dagen zakten de koersen in New York terug. De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 69,02 punten lager op 10.621,27. Eerder op de handelsdag was het verlies nog bijna tweemaal groter.

Zwaarwegend economisch nieuws ontbrak. Ook de bekendmaking dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering de afgelopen week harder steeg dan verwacht, een teken van remmende groei, leidde niet tot reacties.

Beleggers speculeerden volop op de mogelijkheid dat de rente in de Verenigde Staten binnenkort omhooggaat. Het rendement op Amerikaanse staatsobligaties steeg naar 6,5 procent.

Het wachten is op meer aanwijzigingen voor de hoogte van de inflatie. Vanmiddag zouden gegevens bekend worden over de Amerikaanse producentenprijzen, volgende week woesndag over consumentenprijzen. Die cijfers bieden wellicht meer houvast voor een taxatie van de Amerikaanse rente-ontwikkeling.