Het Friese Nij Altoenae schopt het niet tot dorp

Een referendum dat gisteren tegelijk met de Europese verkiezingen werd gehouden in het Noord-Friese buurtschap Nij Altoenae is ongeldig verklaard. Vijf mensen te weinig brachten hun stem uit.

Inzet van het referendum was de status van `dorp'. Nij Altoenae, met 700 inwoners, hoort bij Sint Annaparochie. Om praktische en gevoelsmatige reden streeft een deel van de inwoners naar zelfstandigheid.

Volgens A. de Grijs van het Actiecomité `Dorpsstatus Ja' is hij vaak onvindbaar voor mensen die ter plaatse onbekend zijn. ,,Omdat ik officieel in Sint Anna woon, zoeken mensen zich daar suf als ze hier voor het eerst komen.'' Tot overmaat van ramp heeft Sint Anna ook nog een Altoenaestraat.

Tegenstanders hadden het referendum geboycot. Een eerste telling wees uit dat de benodigde 264 stemmen waren uitgebracht, maar hertelling gaf aan dat het er 259 waren. Dat maakte het referendum ongeldig.

A. van der Meer uit Sint Anna is daar blij mee. ,,We hoeven nu gelukkig niet te `verhuizen' naar Nij Altoenae. Een verandering van postadres kost een hoop geld.'' Amsterdammer H. van der Terp, die vier jaar geleden een dijkhuis kocht in het buurtschap, steunde de boycot: ,,Ik wil per se in Sint Anna blijven wonen. Ik begrijp er geen moer van waarom Nij Altoenae zo nodig een apart dorp moet worden. Straks willen ze ook nog een eigen brandweer.''

Zijn buurman M.P. Pijnacker stemde tegen. ,,Enschede en Almelo gaan fuseren tot Twentestad en dan wil zo'n klein dorpje los van Sint Anna. Wat een arrogantie.''