Groot Vocaal Festival in Concertgebouw

Het Amsterdamse Concertgebouw organiseert volgend jaar februari een groot en gevarieerd Vocaal Festival. De 53 evenementen op het gebied van klassiek, wereldmuziek, jazz en pop, vinden deels plaats buiten het Concertgebouw: in het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de Kleine Komedie in Amsterdam en in de Grote Kerk in Naarden. Het door KNP gesponsorde festival wordt geopend door de Oezbeekse popster Yulduz Usmanova, die optreedt in de Grote Zaal. Verder zijn er concerten van flamenco-zanger Rafael de Utrera, jazz-zangeres Diana Reeves, de joods-Marokkaanse Sapho, die repertoire zingt van Oum Khalsoum en de zigeunerkoningin Esma Redzepova. Yun-ChoPark voert een Koreaanse opera uit. De Ebony Band geeft met sopraan Pilar Jurado een Spaanse concert. Bobby McFerrin geeft een solo-jazzconcert en treedt op bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De Nationale Opera van Brussel geeft een concertante uitvoering van Rossini's La cenerentola en Charlotte Margiono zingt de titelrol in een half-geënsceneerde uitvoering van Léhars Die lustige Witwe. De Amerikaanse zangeres Barbara Bonney treedt verschillende keren op en organiseert ook een kinderconcert en een concert voor amateurs. Verder zijn er concerten met Anne Sofie von Otter, Dawn Upshaw, Sergei Alexasjkin, Christoph Prégardien, Andreas Scholl, Ian Bostridge, Jard van Nes, Solveig Kringelborn, Christine Schäfer, Susan Graham, Christiana Oelze, Lorraine Hunt, Claron McFadden, Thomas Hampson, Lynette Tapia, Christopher Maltman en Robert Holl. John Eliot Gardiner dirigeert in Naarden en Amsterdam Bachconcerten met de Englisch Baroque Soloists en het Monteverdi Choir.