FRA FRA SOUND

Eén van de reizen van Fra Fra Sound, de band van bassist Vincent Henar, voerde langs Mali. Tijdens een concert in de hoofdstad Bamako was de sfeer dermate ontspannen dat zich na de pauze spontaan drie Malinese musici bij het gezelschap voegden: Basekou Kouyaté op n'goni, Keletigui Diabate op balafoon en Toumani Diabate op kora. Op de studio-cd Mali Jazz, opgenomen in Mali en Amsterdam zijn deze musici ook te horen, maar in slechts drie van de negen stukken en naast andere gasten onder wie de New-Yorkse trompettist Graham Haynes.

De laatste speelt een lange solo in `Anne Sidi Ki', maar de belangrijkste solist op deze vriendelijke en wat hybride cd is Moussa `Vieux' Kanté die het bluesy `Dounia' zelfs in zijn eentje voor zijn rekening mag nemen. Over zijn zangstijl valt te twisten, zijn talent voor de kamal n'goni, een kruising van een harp en een gitaar, is echter boven elke twijfel verheven zoals eind '97 al eens in het BIMhuis bleek. Tijdens de komende promotieconcerten, 11/6 Prinses Theater, Rotterdam en 12/6 BIMhuis, Amsterdam, is Kanté er niet bij, wel de drie eerder genoemde gasten die nog iets `uit te pakken' hebben.

Fra Fra Sound: Mali Jazz (Pramisi PRA CD 99003). Distr. Central Distribution.

    • Frans van Leeuwen