Fel betoog Brundtland tegen tabak

Directeur-generaal dr. Gro Harlem Brundtland van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de producenten van geneesmiddelen, die bij de drogist verkrijgbaar zijn opgeroepen met kracht mee te werken aan een anti-tabakscampagne. Zij deed dat gisteren op een assemblee van de fabrikanten van zogeheten zelfzorggeneesmiddelen die deze week in Berlijn gehouden wordt.

Brundtland vraagt zich af hoe het mogelijk is dat voor het verkrijgen van nicotine-pleisters of -kauwgom om van het roken af te komen in de meeste landen een recept van de dokter nodig is, terwijl sigaretten gewoon op elke hoek van de straat over de toonbank gaan? Ook vindt zij het onbegrijpelijk dat vrijwel ieder land tabak als een gewoon landbouwproduct beschouwt?

De directeur-generaal wees erop dat de 181 landen die bij de WHO zijn aangesloten eind vorige maand collectief de oorlog hebben verklaard aan de tabaksindustrie. Voor het eerst in de geschiedenis heeft deze VN-organisatie daartoe gebruik gemaakt van haar recht alle aangesloten landen hun wetgeving aan te laten aanpassen.

Brundtland wees erop dat ondanks recente ontwikkelingen in de VS, waarbij tabaksfabrikanten met mega-claims zijn geconfronteerd, de klantenkring van deze sector steeds groter wordt. ,,Dit jaar sterven vier miljoen mensen aan de gevolgen van roken. De helft op middelbare leeftijd.''