Damrak houdt vrees voor rentestijging

De angst voor een renteverhoging in de Verenigde Staten beheerste vanochtend de handel op de Amsterdamse effectenbeurs. Die vrees drukte zelfs het optimisme over het herstel van de economie in Azië naar de achtergrond. Vraag naar fondsen als Hoogovens en Heineken zorgden voor enig tegenwicht, waardoor de AEX-index toch nog iets aantrok. Kort na het middaguur was de index 1,20 punten gestegen naar 565,48.

Volgens een aantal commissionairs is de vrees voor een renteverhoging in de Verenigde Staten wat overdreven. ,,Zolang de bedrijfswinsten in de Verenigde Staten met dubbele cijfers toenemen, zal een renteverhoging met 25 basispunten weinig uithalen'', meent een van hen.

In Amsterdam richtte de aandacht zich voornamelijk op Heineken. De overname van de Spaanse brouwerij Cruzcampo gaf het aandeel een forse impuls. Rond het middaguur stond Heineken op 52,65 euro, 1,90 euro boven het slot van gisteren.

Ook Hoogovens was weer in trek. De toekomstige partner van British Steel profiteerde van de gisteren bekendgemaakte renteverlaging in Engeland. Aangezien de koersen van de beide staalfondsen inmiddels aan elkaar zijn gekoppeld, liep het IJmuidense staal- en aluminiumconcern automatisch 2,10 euro op tot 45,95.

Een andere opvallende stijger was KPN, dat 65 eurocent aandikte op 45,60. Het telecomfonds profiteerde van de mogelijke interesse van het Amerikaanse Bell South voor telecombedrijf Qwest, waarmee KPN in Europa een joint venture heeft.

De grootste daler onder de AEX-fondsen was Ahold. De supermarktketen ging gisteren al bijna 2 procent omlaag in reactie op enigszins tegenvallende kwartaalcijfers. Vanochtend viel de koers nog eens 2 procent terug naar 33,90 euro. Ook De Vries Robbé raakte vanochtend in de verdrukking. Doordat de accountant zijn goedkeuring onthoudt aan het jaarverslag noteerde het aandeel van de onderneming 20 eurocent lager op 4,80 euro.