Cricketers Zuid-Afrika naar halve finale WK

Zuid-Afrika heeft zich als eerste ploeg geplaatst voor de halve finale van het wereldkampioenschap cricket. De favoriet verzekerde zich van een plaats bij de beste vier in de Super Six door gisteren met 74 runs van Nieuw Zeeland te winnen. Nu Zuid-Afrika zeker is, moeten de vijf andere landen met nog één wedstrijd te gaan de resterende drie plaatsen voor de halve finale verdelen.

Zuid-Afrika is er veel aan gelegen eerste in de poule te worden. De nummer één speelt in de halve finale niet alleen tegen de nummer vier, maar de winnaar van die wedstrijd heeft voor de eindstrijd van 20 juni een dag langer rust dan de winnaar van de andere halve finale.

In Birmingham was Zuid-Afrika oppermachtig tegen Nieuw Zeeland. Aanvoerder Stephen Fleming van de verliezende ploeg erkende na afloop te zijn overspeeld door de tegenstander. De Zuid-Afrikanen, die er de voorkeur aan gaven eerst te batten, kwamen in hun innings tot 287 voor 5. In tegenstelling tot de voorgaande duels waren het de openingsmensen die de hoogste scores maakten: Gary Kirsten 82 en Herschelle Gibbs 91. Lance Klusener, die van de zevende naar de derde plaats in de battingrangorde was opgeschoven, kwam daarentegen niet verder dan vier runs. Toch verbeterde hij daarmee het WK-record van de Pakistaan Javed Mianded uit 1993. Klusener kwam tot een ongeslagen totaal van 396 runs.

Nieuw Zeeland kwam nooit in de buurt van het Zuid-Afrikaanse rungemiddelde. Van 93 voor 3 ging het via 148 voor 6 naar een eindscore van 213 voor 8. Een succesje bij Nieuw Zeeland was weggelegd voor Allott, die met het elimineren van Gibbs zijn negentiende wicket bemachtigde bij dit toernooi. Niet eerder had een bowler bij een WK zoveel succes.

Zuid-Afrika heeft zes punten, Zimbabwe vijf, Australië en Pakistan vier, Nieuw Zeeland drie en India twee. De cruciale drie resterende wedstrijden zijn: Pakistan-Zimbabwe (vandaag), India-Nieuw Zeeland (morgen) en Australië-Zuid-Afrika (zondag).