Brussel onderzoekt BP Amoco/Arco

De Europese Commissie stelt een diepgaand onderzoek in naar de aankoop van het Amerikaanse Atlantic Richfield Company (Arco) door het Brits-Amerikaanse olieconcern BP Amoco. Dat heeft de Commissie gisteravond gezegd. Een dag eerder werd bekend dat de Europese mededingingsautoriteiten de fusie tussen de oliemaatschappijen Exxon en Mobil aan een gedetailleerd onderzoek willen onderwerpen.

De aankondiging kwam gisteren als een verrassing. Analisten hadden verwacht dat Brussel de acquisitie na het gebruikelijke onderzoek van één maand zou goedkeuren. De Commissie wil mogelijk nader bekijken of de combinaties BP Amoco-Arco en Exxon-Mobil leiden tot een te grote concentratie van de oliemarkt. Door de aankoop van Arco begin april voor 26,6 miljard dollar (55,8 miljard gulden) behoort BP Amoco met Exxon-Mobil en Shell tot de drie grootste olie- en gasconcerns ter wereld.