Blondjes in zaken

Het is not done – lachen in het zakenleven. Vrolijk zijn wordt gezien als onbekwaam zijn.

Nou is er ook weinig vrolijks aan zakenmensen bij elkaar. Op de grijze bijeenkomsten – mannen in grijze pakken met grijze schedels en grijze gezichten – waarop een deskundige een `how-to' verhaal houdt, staat men na afloop in groepjes te praten zonder naar elkaar te luisteren. De ogen dwalen over en langs elkaars hoofden om te kijken of er nog een interessant iemand aangeklampt kan worden. De gesprekken gaan over niets. Alleen de aanwezigheid telt. Niet te lang. Want de rest van de dag wordt gespijbeld. Aan de `attendance' is voldaan.

In het begin dacht ik dat het niet goed was om op veel bijeenkomsten te zijn. Overal gezien worden betekent dat je weinig werk hebt. Nee, bleek later. Juist overal aanwezig zijn betekent dat je genoeg personeel hebt en dat je je zaakjes voor elkaar hebt. Codes.

Maar als vrouw ben je geneigd de grauwe bijeenkomst op te vrolijken, al was het maar voor jezelf. Nee. Dat werkt verwarrend. We zijn hier immers voor zaken en niet voor de lol. Een ad rem antwoord levert schrik op. Een kwinkslag brengt verwarring. Een relativerende lach wekt irritatie en een schaterlach is volledig onserieus. Met een vriendelijk lachje een heus commentaar geven betekent dat je de zaken niet hebt begrepen. Trouwens, je zag er toch al niet serieus uit, want je had een vrolijk broekpak aan en blonde lokken erboven. Blondjes...

,,Jij zegt altijd alles met een lach, dat moet je niet doen. Dan word je niet serieus genomen'', vertrouwde een olijk lachende man met donkere krullen mij toe. En hij fladderde achter z'n fleurige vlinderdasje naar een volgend groepje.

Als men zich naar de lunchtafels spoedt blijft de plaats naast mij leeg. Een vrouw. Dat kan geen handel opleveren. En om me tijdens de borrel bij die anderhalve andere vrouw aan te sluiten is geen goede optie.

,,Kijk, de vrouwen staan bij elkaar'', zegt de organisator van het seminar. Het voor de hand liggende antwoord `Nee, de mannen' is me te simpel. Ik lach.

Ik vertel over mijn ervaringen aan de vrouw naast mij. Zij heeft dezelfde ervaring. Wij lachen. Wij schateren. Zie je wel. Wij zijn niet serieus.

    • Willemien Wink