Bin Laden tot Arabieren: iedere Amerikaan is doelwit

Miljoenen Arabische televisiekijkers hebben gisteren de ex-Saoedische miljardair Osama bin Laden voorgeschoteld gekregen, die in een vraaggesprek met de in Qatar gevestigde satelliettelevisiemaatschappij Al-Jazeera opriep tot een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten. Het was het eerste televisieoptreden van deze moslim-extremist, die wegens zijn rol in terrorisme de Saoedische nationaliteit is ontnomen. Al-Jazeera is zeer populair in de Arabische wereld omdat zij thema's aansnijdt die andere Arabische media mijden. Volgens zegslieden bij Al-Jazeera hadden sommige Golfstaten geprobeerd de uitzending tegen te houden.

In het anderhalf uur durende programma zei Bin Laden dat iedere Amerikaan zijn doelwit is. ,,Ze schenden ons land en bezetten het en stelen de eigendommen van de moslims, en wanneer ze met verzet worden geconfronteerd noemen ze het terrorisme'', zei Bin laden. Hij sprak van de ,,agressie van kruisvaarders en joden'' tegen het land van de islam. ,,Wij geloven dat het onze islamitische plicht is om ons met alle macht te verzetten tegen deze bezetting.''

Bin Laden is in de VS deze week bijgeschreven op de lijst van tien meest gezochte personen. Hij wordt er gezien als brein achter de aanslagen van vorige zomer op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania (meer dan 200 doden). Ook wordt hij verdacht van een rol bij de aanslag in 1996 op een Amerikaanse basis in de Saoedische stad Dahran te hebben gefinancierd, waarbij 19 Amerikanen de dood vonden. In het vraaggesprek zei Bin Laden ,,met veel lof en respect'' te kijken naar de daders. (Reuters, AFP, AP)