`Wij voelen ons supereuropees'

De leden van de Europese Studentenvereniging Aegee in Amsterdam gaan vandaag allemaal wél stemmen.

In het anders zo drukke souterrain van de Europese Studentenvereniging Aegee in Amsterdam, heerst op de dag van de Europese verkiezingen een serene rust. De Europese studenten hebben tentamenweek, dus wordt er voornamelijk gezwoegd. Maar gestemd wordt er ook. Rogier Huijmans (21), derdejaars sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam, deed dat al in alle vroegte. ,,Op de PvdA natuurlijk.''

Wegens de tentamens hebben ze geen tijd om hun gezichten geel en blauw te schilderen en met een bakfiets vol Europese vlaggetjes, flyers uit te delen. ,,Hadden we eigenlijk wel moeten doen'', grinnikt Marije Kruijer (22), tweedejaars communicatie aan de Hogeschool Holland. ,,We hebben dat gedaan op de Dag van Europa. Gesponsord door het Europese parlement.''

Wel hebben ze een paar dagen geleden schaduwverkiezingen gehouden tijdens een `Euroborrel' en tegelijkertijd de stemwijzers, pennen en petjes die ze van het voorlichtingsbureau van de Europarlementariërs hadden gekregen, uitgedeeld. De PvdA was de grote overwinnaar binnen Aegee en er waren nauwelijks onthoudingen. Dat er vandaag een opkomst van 25 procent wordt verwacht vinden ze `doodzonde', maar ook wel begrijpelijk. Marije: ,,Europa staat ver van de mensen af.''

Voor leden van Aegee is dat anders ,,Wij voelen ons juist supereuropees'', zegt Mark Rutgers van der Loeff (21), derdejaars sociale geografie. ,,Wij zijn met Europa opgegroeid. Europa zal alleen maar belangrijker worden. Daarvan zijn we ons erg bewust.''

Hun eigen toekomst zien ze dan ook vooral in Europa. Hoewel ze tijdens de bezoeken ook wel gezien hebben dat het een `heel gedoe' is om in al die verschillende talen te overleggen. Maar Mark ziet er geen probleem in met allerlei verschillende nationaliteiten samen te werken. ,,Als je met die mensen een feestje kunt bouwen, kun je ook samen met ze in een parlement zitten.''

Ook op de Hogere Europese Beroepen Opleiding (HEBO), onderdeel van de Haagse Hogeschool, geloven de studenten in Europa. Jaarlijks kiezen enkele honderden studenten bewust voor de Europese studie om later een baan in `Europa' te bemachtigen. Na het eerste jaar kan er gekozen worden uit economie, communicatie of beleid en bestuur. Volgens C.M. Nigten, `landmentor Vlaanderen' staat er op zijn visitekaartje, vinden de meeste studenten Europa ,,een vanzelfsprekendheid''. ,,Na hun studie komen ze vaak terecht bij Europese instellingen of bijvoorbeeld bij ministeriële diensten.''

Op enkele deuren van de klaslokalen zitten stickers met de tekst: `10 juni 1999, Europese verkiezingen'. Vanmorgen om half negen liepen tientallen studenten zenuwachtig door de gangen van het gebouw. Maar er was allesbehalve sprake van verkiezingskoorts onder de `Europese' studenten. Ook hier is het tentamenweek.

Aandacht wordt er vandaag dan ook niet besteed aan de verkiezingen. Zelfs in de schoolkrant Euromania wordt met geen woord gerept over de stemming. Voor de deur van de tentamenzaal neemt studente Jolanda Tower nog snel wat economische vraagstukken door met haar medestudenten, voordat ze het eerstejaars tentamen economie gaat maken. De verkiezingen zijn geen onderwerp van gesprek. ,,Maar'', zegt ze, ,,het is wel belangrijk dat de mensen gaan stemmen. Alles wordt tegenwoordig in Europa bepaald.'' De andere studenten knikken instemmend. ,,Als je kiesrecht hebt moet je dat gebruiken'', vult Jojanneke van Dalen aan.

Later op de dag, als de tentamenkoorts over is, zullen de leerlingen gaan stemmen. ,,Waarop? Dat weet ik nog niet'', zegt Van Dalen. ,,Ik heb wel wat boekjes doorgenomen, maar ik ben er nog niet uit.'' Maartje hoeft zich over de verkiezingen geen zorgen meer te maken. ,,Ik heb mijn moeder gemachtigd. Wat er belangrijk aan Europa is? Nou ja, gewoon. De economie en zo.'' De studenten van de Hogere Europese Beroepen Opleiding vinden de verkiezingen wel belangrijk, maar vandaag hebben ze er even geen tijd voor.

    • Sheila Kamerman
    • Koen Greven