Voor doe-het-zelf-plukkers

Een pluktuin is een tuin waarin je kunt plukken, zou je denken, maar vaak draait het erop uit dat jij mag aanwijzen wat de eigenaar van de pluktuin vervolgens plukt. Vergelijk het met kersen eten in de boomgaard; die eet je tegenwoordig meestal uit een bruinpapieren zak, in plaats van zo van de boom.

In de pluktuin van Riet en dochter Marja van den Ende, aan een landweg vlak buiten de bebouwde kom van Naaldwijk, worden de klanten met mand en schaar zelf op zinnia's en de duizendschonen losgelaten. Wèl worden ze van tevoren geïnstrueerd: niet alle planten bij de grond afknippen zodat elke kans op hergroei verkeken is; niet slim denken te zijn door alle bloemen in knop te plukken, omdat het merendeel van de knoppen dan vervolgens thuis op de vaas niet zal ontluiken.

Uit eigen ervaring weet ik dat kinderen in tuinen heel wat kunnen vernielen, vooral omdat veel ouders bij het betreden van een tuin plotseling van alle verantwoordelijkheid voor hun kroost verlost lijken. Riet van den Ende denkt over dit verschijnsel opmerkelijk mild: ,,Als moeders hun kleine kinderen laten plukken, dan suggereer ik voorzichtig dat het kind misschien beter kan aanwijzen en moeder laten plukken.'' Misschien komt die tolerantie voort uit het feit dat ze zelf moeder is; ik had die kleine ellendelingen met hun neusjes in de composthoop gedrukt.

Wie zijn mand vol geplukt heeft, maar weinig ervaring heeft in het schikken van boeketten, kan zich bij Riet en Marja vervoegen en assistentie krijgen bij het samenstellen van een professioneel gebonden ruiker. Wie wel van plukken houdt, maar niet van schikken, kan zich met een kop koffie terugtrekken in een kleine, romantische boomgaard – bij kou of regen in de kas – om even later zijn kant-en-klare boeket aangereikt te krijgen.

De prijs hangt van de grootte af en van de geplukte bloemen. Een ridderspoor kost meer dan een korenbloem. U kunt rekenen op gemiddeld ƒ0,40 per stengel. De bloemen worden mooi ingepakt, zodat de gever er goede sier mee kan maken indien het boeket als cadeau is bedoeld. En dan hangt het er maar van af hoe uw relatie met de ontvanger van de bloemen is – soms zult u eerlijk zeggen hoe uw boeket tot stand gekomen is, maar u kunt ook met een stalen gezicht voorwenden dat het allemaal eigen werk en aangeboren talent is.

Riet en Marja van den Ende streven ernaar om met hun boeketten de seizoenen te volgen – dus geen chrysanten in juni of seringen in de herfst – maar doordat ze over flink wat kasruimte beschikken kunnen ze de bloeitijd van sommige bloemen wel wat vervroegen, waardoor ze bijvoorbeeld in mei al een ruime keuze aan snijbloemen kunnen bieden. Die kas is ook een uitkomst bij slecht weer, want dan kan er geplukt en geschikt worden zonder doorweekt te raken. Ook voor eventuele verveelde partners is zo'n kas handig. Die hoeven niet ongeduldig rond te drentelen. Er is een jeu de boules-baan en er staat een sjoelbak waarmee de niet-plukkers zich kunnen vermaken.

De Pluktuin, Kleine Achterweg 28, 2671 LT Naaldwijk. Tel 0174-627198/280220. Openingstijden: begin mei t/m 30 sept. Di t/m vr 's morgens van 10-12 u en 's avonds van 19-21 u. 's Middags is het te warm om te plukken. Zaterdag van 9-14 u. Het is mogelijk om afspraken te maken voor workshops, cursussen, afternoon teas en combinaties hiervan.