Vieri voor recordbedrag in de spits met Ronaldo

Tegen de achtergrond van een bittere discussie over de vraag wie de grootste geldwolf is, heeft de voorzitter van Lazio Roma zijn spits Christian Vieri voor 102 miljoen gulden verkocht aan Inter Milaan. Het is een nieuw record op de transfermarkt.

De 25-jarige Vieri had vorig jaar een contract van vier jaar gekregen. Zijn doelpunten hebben Lazio dit seizoen goede uitzichten gegeven op het kampioenschap. Pas in de slotfase van de competitie nam AC Milan de leiding over. Op basis van zijn sleutelrol vroeg Vieri een forse salarisverhoging.

Te veel pretenties, vond Lazio-voorzitter Sergio Cragnotti. Hij maakte duidelijk dat Vieri te koop was voor wie heel veel geld op tafel wilde leggen. Het was de voorzitter van Inter, Massimo Moratti, die toehapte. Moratti wil graag in de voetsporen treden van zijn vader, die het legendarische Inter van de jaren zestig heeft geleid, en een echt kampioensteam bij elkaar kopen. Vieri komt nu samen in de spits met Ronaldo. De nieuwe trainer van Inter wordt Lippi, die jarenlang met veel succes Juventus onder zijn hoede heeft gehad.

Vieri haalde fel uit naar Cragnotti en zei dat deze een vette winst in zijn zak steekt. Cragnotti had Vieri vorig jaar voor 60 miljoen gulden van Atlético Madrid gekocht. Onder het akkoord valt ook de transfer naar Lazio van Inter-speler Simeone, wiens waarde op 24 miljoen gulden werd geschat.

Voor dit seizoen speelde Vieri achtereenvolgens bij Pisa, Ravenna, Venezia, Atalanta, Juventus en Atlético Madrid.

De Italiaanse spits figureert nu twee keer op de financiële top-vijf van transfers. Op de tweede plaats van de duurste transfers ooit staat Denilson, die in 1977 voor 72 miljoen gulden van São Paulo naar Real Betis ging. Derde staat Rivaldo (1997, voor 62 miljoen van Deportivo naar Barcelona), vierde Vieri met zijn transfer van vorig jaar en vijfde Ronaldo, die in 1997 voor 55 miljoen gulden van Barcelona naar Inter overstapte.

    • Marc Leijendekker