Slachten van kippen in België tijdelijk stilgelegd

In België is gisteren het slachten van kippen tijdelijk stilgelegd, nadat bleek dat op twee keer zo veel pluimveebedrijven verdacht veevoeder is gebruikt als de regering dacht.

Het slachtverbod voor kippen was dinsdagnacht opgeheven voor driekwart van de 3.266 bedrijven, die niet in aanraking waren gekomen met mogelijk met dioxinen besmet voer. Maar nog geen 24 uur later bleek dat bij het samenstellen van de lijst met verdachte bedrijven twee veevoederbedrijven over het hoofd waren gezien die ook verdacht voer hebben geleverd aan nog eens 760 pluimveebedrijven. Deze bedrijven moesten worden toegevoegd aan de `zwarte lijst'.

,,Hoe het komt dat deze bedrijven niet op de lijst stonden weten we niet'', zei gisteren de woordvoerder van premier Dehaene. ,,Maar toen we het nieuws vernamen hebben we alle slachtingen laten stopzetten.'' Vanaf vandaag mogen opnieuw kippen worden geslacht. Er wordt vanuit gegaan dat de nieuwe lijst volledig is ,,tot het tegendeel is bewezen''. Morgen zou er weer verse Belgische kip in de winkels moeten liggen.

De Belgische regering stelde gisteravond ook een lijst op met verdachte runder- en varkensbedrijven. Het gaat om 17 procent van het totale aantal rundveebedrijven en 40 procent van de varkenshouders. Het slachtverbod voor rundvee en varkens wordt vannacht opgeheven voor de bedrijven die niet op deze lijst voorkomen.

De Europese Commissie blijft erbij dat België drastischer maatregelen moet nemen. Dat bleek gisteren na de wekelijkse vergadering van de Commissie. De Belgische Eurocommissaris Van Miert zei dat de eis van de Commissie gehandhaafd blijft dat alle verdachte Belgische zuivelproducten, varkens en rundvlees uit de handel worden genomen.

Van Miert hekelde de weigering van de Belgische regering om zich neer te leggen bij het besluit van de Commissie. Hij zei dat er juridische procedures komen tegen België in verband met het laat informeren van de Europese Commissie, die pas eind mei vernam van de besmetting waarover Belgische ministers eind april waren ingelicht.