Siemerink klopt Rafter in thriller op gras in Halle

Als Pete Sampras vandaag op Queens de eerste plaats op de wereldranglijst herovert, mag de Amerikaanse tennisser wel een bloemetje sturen naar Jan Siemerink. De 28-jarige Rijnsburger bewees Sampras een goede dienst door op het grastoernooi in Halle Patrick Rafter na een bloedstolle tiebreak in de derde set met 19-17 te verslaan. De Australische US Open-kampioen kan de van zijn troon gevallen Jevgeni Kafelnikov nu alleen passeren als Sampras vandaag in Londen van de Australische qualifier Wayne Arthurs verliest.

Na zijn opvallende nederlaag in de tweede ronde op Queens tegen de Armeniër Sargsian nam Kafelnikov opgelucht afscheid van de koppositie op de ATP-ranking. Sinds de 24-jarige Rus Sampras van de eerste plaats verdreef, heeft de kampioen van de Australian Open geen fatsoenlijk resultaat meer geboekt. Gisteren ging Kafelnikov in drie sets (3-6, 6-3 en 6-3) ten onder tegen Sargsian.

Jan Siemerink speelde in het Duitse Halle onverwacht een hoofdrol in de race tussen Sampras en Rafter om plaats één op de wereldranglijst. In een krankzinnig gevecht overleefde de linkshandige service/volleyspecialist maar liefst vijf matchpoints voor Rafter in de beslissende tiebreak van de derde set. Zelf verknoeide Siemerink acht wedstrijdpunten voordat hij op het negende matchpoint eindelijk toesloeg. In drie sets (6-4, 3-6 en 7-6) plaatste Siemerink zich voor de kwartfinales, waarin hij de Duitser Kiefer treft.