Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Het NAVO-akkoord over de voorwaarden voor terugtrekking van Servische troepen in Kosovo en een impressie van de opkomst voor de Europese verkiezingen. Ook aandacht voor de met dioxinen vergiftigde kippen in België. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Over o.a. de `eerste dag van de vrede' in Kosovo, prognoses over de uitslag van de Europese verkiezingen en een afsluitend debat onder leiding van Ferry Mingelen tussen de Nederlandse lijsttrekkers. Ned.3, 22.33-23.10u.

DOCUMENTAIRES

Het jaar van de bij. Portret van de bij in de korf. Beelden van de werkbij, een bijenbegrafenis, een aanval van roofwespen en de chemische stoffen die de koningin gebruikt om haar volk aan te sturen en te controleren. NGC, 20.00-20.30u.

Zembla: Schoolziek. In deze documentaire wordt gezegd dat 10 tot 30 procent van alle leerkrachten ten onrechte wordt afgekeurd en in de WAO terechtkomt. Onderwijzers die een conflict hebben met hun werkgever of uitgeblust zijn schuiven door falend beleid en gaten in de wet geruisloos naar de WAO. Ned.3, 20.46-21.27u.

Het andere gezicht. Eerste aflevering van een drieluik waarin de maatschappelijke idealen van de protestgeneratie uit de jaren zestig en zeventig tegen het licht worden gehouden. In deze uitzending wordt de balans opgemaakt van de seksbeleving van mannen en vrouwen. Ned.1, 21.01-21.26u.

Der Nazijäger. Over het moeizame werk van de enige nog actieve nazi-jager Efraim Zuroff. Heeft hij jarenlang een oorlogsmisdadiger gevolgd, dan frustreren rechters, officieren van justitie of artsen zijn werk. De betrokkene is te oud, te ziek of zijn schuld is niet eenduidig aanwijsbaar. Toch geeft hij niet op want ,,tijd mag geen bescherming zijn. Deze mensen kenden geen pardon toen zij kinderen, vrouwen en bejaarden ombrachten''.

ZDF, 23.00-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Gesprek met de NAVO-woordvoerder Jamie Shea die de afgelopen maanden dagelijks de bombardementen op Servië verklaarde en rechtvaardigde. BBC World, 20.30-21.00u.

Disabled century debate. Vertegenwoordigers van gehandicapten confronteren politici met zaken uit het leven van mensen met een handicap. BBC2, 0.15-1.00u.

MUZIEK

Cardiff Singer of the World 99. In deze voorlaatste ronde van jonge operazangers en zangeressen neemt de Engelse sopraan Susan Stacey het op tegen deelnemers uit Nieuw Zeeland, Zweden, Oekraïne en Zweden. Met het BBC National Orchestra of Wales. BBC2, 18.50-19.20u.

Beating retreat. Verslag van de muzikale ceremonie van de Massed Bands van de Britse Koninklijke Marine t.g.v. de verjaardag van prins Philip, hertog van Edinburgh. BBC2, 19.20-20.20u.

AMUSEMENT

Cirque du soleil. Registratie van het Canadese Cirque du Soleil, dat sinds begin jaren tachtig een wereldwijd miljoenenpubliek vermaakt. Een overzicht van de acts. Net5, 22.45-23.15u.

KUNST

Stardust. Gesprek met de Franse regisseur Laetitia Masson naar aanleiding van haar film A Vendre. Verder een recensie van de film EDtv van Ron Howard over een man wiens leven 24 uur per dag op televisie te volgen is. Ned.3, 19.51-20.20u.

FILM

. Philadelphia (Jonathan Demme, 1993, VS). Eerste grote Hollywoodfilm over aids en de vooroordelen tegen de mensen die eraan lijden werd een solide rechtbankdrama. Kennelijk vanwege zijn ziekte ontslagen advocaat Tom Hanks klaagt zijn voormalige werkgever aan. Denzel Washington is zijn raadsman, die uit ervaring weet wat discriminatie betekent. Regisseur Demme bespeelt effectief de gevoelens van het publiek, kweekt begrip voor aids-slachtoffers. Meeslepende muziek van Bruce Springsteen, Neil Young, Maria Callas. Net5, 20.30-22.45u., met reclame.

Gorillas in the Mist (Michael Apted, 1988, VS). Sterk romantiserende verfilming van nuchter maar aangrijpend boek waarin Dian Fossey het leven beschreef dat zij jaren deelde met de met uitsterven bedreigde berggorilla's op een berg tussen Zaïre en Rwanda. Nogal mat, ondanks hoofdrol van Sigourney Weaver en fascinerende apen. Ned.2, 21.19-23.23u.

Jacob's Ladder (Adrian Lyne, 1990, VS). Zie Film-vooraf. Ned.1, 23.04-0.48u.

Kiss of the Spider Woman (Hector Babenco, 1985, VS/Bra.). Verfilming van Manuel Puigs roman `El beso da la mujer araña' laat William Hurt excelleren in rol van een in glamourfilms zwelgende homoseksueel die met een macho-revolutionair een Latijns-Amerikaanse cel deelt. ZDF, 23.45-1.40u., nagesynchroniseerd.

. Picnic at Hanging Rock (Peter Weir, 1975, Australië). Sfeerrijke adaptatie van de roman van Joan Lindsay is een tegen de thriller aanleunende `film fantastique' over de mysterieuze verdwijning van drie Victoriaanse kostschoolmeisje en hun verlepte wiskundelerares tijdens een picknick onder een vulkanische rotsformatie, in het Australië van Valentijnsdag 1900. De film vertelt nauwelijks een verhaal maar duidt stemmingen en leeft van verrassende details. BBC1, 1.05-3.0u.

The Verdict (Don Siegel, 1946, VS). Niet met gelijknamige film van Sidney Lumet uit 1982 te verwarren debuut van regisseur van o.a. Invasion of the Body Snatchers en Dirty Harry. Een murder mystery met Sydney Greenstreet als ontslagen inspecteur van Scotland Yard en Peter Lorre als kunstenaar. ARD, 1.05-2.30u., zw., nagesynchroniseerd.

Föhn - Sturm in der Ostwand (Rolf Hansen, 1950, West-Duitsland). In de bergen gesitueerde Heimatfilm met Hans Albers. ZDF, 1.40-3.00u., zwart-wit.

Der Fuchs von Paris (Paul May, 1957, West-Duitsland). Spionagefilm over jonge Duitser die bijdrage levert aan het Franse verzet in het Parijs van 1944. ZDF, 3.00-4.35u., zwart-wit.